Ce sunt Deniile? Programul slujbelor din Săptămâna Mare 2024

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 28 apr 2024, 07:48

Ce semnificatie au Deniile

Sursa: basilica

Află la ce oră încep Deniilor din Săptămâna Mare din 2024!

Originea cuvântului "denie" se regăsește în slavona "vdenie" și indică o veghe sau o slujbă desfășurată în timpul nopții.

Ce sunt Deniile

Concret, Denia este Utrenia celei de-a doua zi și are loc seara, în ajun, în următoarele zile din Postul Mare: miercuri și vineri din săptămâna a cincea, precum și în toate zilele obișnuite din Săptămâna Patimilor. 

Deniile încep la ora 17:00. 

Conform tradiției bisericești, denia începe nu seara, ci la miezul nopții, la ceasul al șaptelea din noapte. Încheierea deniei este marcată de recitarea rugăciunii "Învrednicește-ne, Doamne, în ziua aceasta", simbolizând apropierea răsăritului soarelui.

În prezent, deniile încep adesea seara, ca un compromis în fața dificultății de a menține veghea pe tot parcursul nopții, însă acest lucru este considerat mai degrabă o excepție decât o regulă.

Această slujbă este efectuată separat și se diferențiază de Priveghere, care constă într-o combinație a trei slujbe (Vecernia, Litia, Utrenia), însă și aceasta are loc în general seara.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În timpul deniilor de miercuri și vineri din săptămâna a cincea a Postului Mare, există anumite tradiții specifice: în prima zi se recită în întregime Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul în locul Canoanelor obișnuite, iar în a doua zi, slujba include și Acatistul Bunei Vestiri.

În timpul Săptămânii Patimilor, Deniile respectă ordinea obișnuită a Utreniei din zilele de Post Mare, adăugându-se și citirea Evangheliei (deoarece preotul poartă atât epitrahilul cât și felonul).

Citește și: Rugăciunea pentru Postul Paştelui

Rugăciunea pentru Săptămâna Patimilor

„Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfântă Ta Răstignire!

O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne invredniceste de mărirea Ta în răi. La această pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:

O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și va mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să va văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, că să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin"