Ce sunt flechette, proiectilele din oțel folosite de ruși în Ucraina

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 03 feb 2023, 03:20

Flechette, muniție folosită de ruși în Ucraina 

Sursa: captura youtube, twitter 360war.in.ua

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă, iar în urma investigațiilor făcute de autorități s-a descoperit că rușii au folosit în Ucraina flechette, arme folosite foarte rar în timpul războiului modern.

Zeci de civili au murit în masacrul de la Bucha, aceștia fiind îngropați în gropi comune. Ulterior, medicii legiști care au investigat cauzele care au provocat decesele au descoperit că majoritatea persoanelor au fost ucise de flechette, proiectilele din oțel folosite de ruși în timpul războiului izbucnit în Ucraina.

Ce sunt flechette, proiectilele folosite de ruși în Ucraina?

Foarte multe persoane au murit în masacrul de la Bucha, acolo unde armata rusă a ucis o mulțime de civili. Ulterior, cadavrele victimelor au fost recuperate din gropile comune și au fost analizate de către medicii legiști. Primele date arată că foarte multe persoane au fost ucise de săgeți minuscule de metal provenite de la obuzele folosite de armata rusă. Mai exact, în corpurile victimelor au fost desoperite flechette. Acesta sunt, de fapt, săgeți metalice. Multe dintre ele au fost găsit înfipte în capul sau în pieptul celor decedați. 

„Am găsit câteva obiecte foarte subțiri, asemănătoare unghiilor, în corpurile bărbaților și femeilor, la fel și alți colegi din regiune. Este foarte greu să le găsești în corp, sunt prea subțiri. Majoritatea acestor corpuri provin din regiunea Bucha-Irpin”, a precizat Vladislav Pirovski, un medic legist ucrainean, potrivit theguardian.com.

Analizând aceste arme, specialiștii au descoperit că este vorba despre flechette, armă antipersonal folosită foarte mult în timpul primului război mondial. 

Un flechette este, de fapt, un proiectil fabricat din oțel. Acesta are o coadă paletată care îl ajută să aibă un zbor stabil imediat după ce este lansat. În traducere, flechette înseamnă „săgeată mică”, cuvântul provenind din limba franceză. Această armă a fost folosită în timpul primului război mondial. În războiul modern, flechette este catalogată drept o armă controversată și care nu ar trebui folosită.

Citeste si: Războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea dura chiar și ani de zile. După ce armata ucraineană a trecut la standardele NATO, Mircea Geoană a făcut anunțul îngrijorător

Săgețile de oțel numite flechette se află în carcasele obuzelor de tancuri sau în armele de artilerie. În momentul în care un obuz explodează, săgețile sunt împrăștiate deasupra solului și pot provoca daune majore, având în vedere că un sigur obuz poate conține până la 8,000 de flechette.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

 

Zeci de civili din Bucha, Ucraina, au fost uciși de proiectile de tip flechette

Se pare că proiectilele de tip flechette ar fi fost folosite în Bucha cu doar câteva zile înainte ca armata rusă să se retragă din această zonă. Astfel, aceste mici săgeți de oțel ar fi provocat moartea a zeci de civili din Bucha. Potrivit sursei citate anterior, Svitlana Chmut, o locuitoare din Bucha, a afirmat că a găsit foarte multe astfel de proiectile înfipte în caroseria mașinii. 

„Nu trebuie să fii un expert în arme pentru a înțelege că Rusia a ignorat regulile războiului din Bucha. Bucha a fost transformat într-un safari cecen, unde s-au folosit de mine împotriva civililor.”, a spus primarul orașului, Anatoli Fedoruk.

Chiar dacă pot provoca daune majore, proiectilele de tip flechette nu se află pe lista armelor interzise în timpul unui război. Cu tote acestea, specialiștii sunt de părere că reprezintă o încălcare a dreptului umanitar faptul că acestea au fost folosite în zonele dens populate.

Ceea ce s-a întâmplat la Bucha a șocat întreaga lume. Armata rusă a fost acuzată că a executat civili în această zonă din Ucraina, existând suspiciunea că au avut loc crime de război. 

În acest context, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a catalogat acest masacriu drept un genocid  și s-a adresat Curții Penale Internaționale pentru a face lumină în acest caz. Mai bine de 300 de persoane și-au pierdut viața în masacrul de la Bucha.

Autoritățile din Rusia respins acuzațiile și au precizat că totul este, de fapt, o înscenare pusă la punct de Ucraina. 

Citeste si: „Măcelarul de la Bucha”, binecuvântat de Biserica Ortodoxa Rusă! El este comandantul care a ordonat violurile si crimele de lângă Kiev