Ce sunt Ielele? Bărbații trebuie să se ferească de aceste creaturi mitologice

Autor: Bianca Vidoi

Ce sunt Ielele

Sursa: freepik

Sânzienele sunt celebrate la data de 24 iunie 2024, iar pe parcursul nopții, românii trebuie să fie atenți la iele.

În România există o multitudine de creaturi mitologice, dar cele mai cunoscute sunt ielele, cele ce își fac apariția în noaptea de 23 spre 24 iunie. În acest an, Sânzienele pică în aceeași zi cu cea de-a doua zi de Rusalii, fiind celebrată la 50 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Iată ce sunt ielele, dar și care este motivul pentru care trebuie să ne ferim de ele.

Ce sunt Ielele 

În noaptea de 23 spre 24 iunie se crede că cerurile se deschid, motiv pentru care creaturile mitologice își fac apariția pe pământ. Ielele sunt adesea femei foarte frumoase, îmbrăcate în haine albe, ce dansează în cerc. Acestea pot fi observate adesea în locuri retrase, de parte de ochii oamenilor, precum: pădurile, iazurile, malurile, câmpiile sau răscruci de drumuri. Cu ajutoru frumuseții lor aparte, dar și a graiului de privighetoare, acestea ademenesc nenumărați bărbați în vraja lor.

Deși sunt creaturi mitologice, acestea au diferite semnificații, iar în cartea „Calendarul țăranului român”, acestea sunt descrie ca fiind spirite rebele ale morților. Se crede că ielele și-au părăsit locul de veci în Joia Mare, din Săptămâna Patimilor, pentru a se bucura de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos alături de persoanele dragi rămase pe pământ și ce refuză să se întoarcă.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Noaptea de Sânziene 2023: Tradiția de mult uitată. Ce nu este bine să faci?

”Sunt spirite rebele ale morților care, după ce au părăsit mormintele la Joimari (joia din săptămâna Paștelui) și au petrecut Paștele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în lăcașurile lor subpământene. Spre deosebire de strigoii care apar și provoacă necazuri oamenilor în timpul iernii, ielele populează peisajul mitic românesc doar pe timpul verii”,

este notat în cartea lui Ion Ghinoiu, „Calendarul țăranului român”, potrivit fanatik.ro.

Românii trebuie să se ferească de aceste creaturi mitologice

În noaptea de 23 spre 24 iunie, dar și în cea de 24 spre 25 iunie, ielele își pot face apariția în locurile retrase ale României, iar bărbații trebuie să se ferească de aceste creaturi mitologice. În cazul în care bărbații le observă pe aceste iele îmbrăcate în straie albe nu trebuie să stea pe loc și să se uite la ele.

De asemenea, nu este indicat să le asculte cântecul.

Se crede că bărbații ce nu se feresc de aceste creaturi mitologice vor fi loviți numai de ghinion, nu vor mai putea vorbi, auzi sau chiar vedea. Alături de aceste probleme, există riscul ca ielele să le absoarbă sufletul celor ce le observă și să îi facă să nu se mai miște. Pentru a se proteja de iele, bărbații sunt încurajați să nu meargă în zonele retrase, iar dacă merg, trebuie să aibă la ei busuioc, usturoi sau pelin, plante ce țin ielele departe.