Ce sunt Lyridele. Când și cum poți vedea ploaia de stele pe cer

Autor: Bianca Vidoi

Ce sunt Lyridele

Sursa: Unsplash

Lyridele reprezintă un fenomen astronomic apreciat de pasionați, fiind una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți.

La începutul lunii aprilie a avut loc una dintre cele mai frumoase Eclipse Totale de Soare, însă fenomenele astronomice nu se termină aici. La data de 21 aprilie 2024, va avea loc una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți, cunoscut sub denumirea de Lyride. Iată cum apar Lyridele, dar și unde pot fi observate.

Ce sunt Lyridele

Lyridele apar în fiecare an în intervalul 16- 25 aprilie, fiind un adevărat spectacol pe cer pentru pasionații de astronomie, pregătiți întotdeauna să observe frumusețile naturale.

Deși pe întregul parcurs al intervalului 16- 25 aprilie pot fi observate stele căzătoare, pasionații aleg să admire cerul în nopțile dintre 21 și 22 aprilie 2024 sau 23 și 24 aprilie 2024, atunci când curentul de meteori Lyride atinge maximul.

Primele date legate de acest fenomen astronomic au apărut în observațiile realizate de către chinezi, în urmă cu 2.600 de ani. Lyridele au fost observate pentru prima dată în anul 687 î.Hr,

fiind astfel considerat cel mai vechi curent de meteori observat. Acest fenomen are loc anual, deoarece planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa Thatcher, iar praful din coada ei arde în atmosferă.

Citește și: CE FACI IN WEEKEND? Iata evenimentele pe care NU trebuie sa le ratezi in acest sfarsit de saptamana

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Această cometă prin intermediul căreia este posibilă observarea acestui fenomen astronomic poate fi vizibilă de pe Pământ din nou în 2276, iar ultima dată când aceasta a fost apropiată de Soare a fost în 1861. Pasionații de astronomie sunt foarte fericiți în această perioadă, deoarece Lyridele pot fi observate cu ochiul liber, fără alte nevoie de instrumente astronomice.

Pentru a observa ploaia de meteoriți este indicat să ne uităm atent la cer timp de o oră, după miezul nopții.

Începe un joc al răbdării, deoarece această ploaie de meteoriți poate apărea de oriunde și la orice oră a nopții. Este indicat ca ploaia de meteoriți să fie observată departe de oraș, deoarece luminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați. Persoanele ce aleg să meargă în locuri îndepărtate de oraș pentru a observa Lyridele pot să admire și 20 de stele căzătoare pe oră, potrivit astro-urseanu.ro.

Fenomen spectaculos pe cer, pe 21 aprilie 2024

Anul 2024 este unul bogat din punct de vedere al fenomenelor astronomice, printre care o eclipsă parțială de Lună, meteori specifici lunii august, eclipsa totală de Soare, iar la data de 21 aprilie 2024 vor putea fi observate Lyridele. Această ploaie de meteori o să apară de lângă steaua Vega, din constelația Lyra, care se va afla înspre orizontul nord-estic.

Cerul se va umple de stele căzătoare în noaptea de 21 aprilie 2024, iar pasionații de astronomie ce se îngrijorează că lumina Lunii o să le strice această experiență, trebuie să știe că Luna se va afla aproape de apus după miezul nopții și va coborî mult pe cer până la răsăritul Soarelui. Această ploaie de meteori poate fi observată și din România, însă din zonele aflate îndepărtate de oraș.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.