Ce sunt rachetele hipersonice și cum ar putea Rusia să amenințe Ucraina și Occidentul cu acestea

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 21 dec 2022, 04:55

Ce sunt rachetele hipersonice și cum ar putea Rusia să amenințe Ucraina și Occidentul cu acestea

Sursa: Twitter

Până acum, Rusia a utilizat rachete hipersonice Kinjal pentru a bombarda un depozit subteran de muniție și rachete, dar multă lume se întreabă ce ar putea să se întâmple dacă ar fi folosite împotriva Ucrainei și a Occidentului.

Conform unui specialist în apărare, Rusia avertizează că  „are mijloacele de a escalada”  războiul în continuare și că Ucraina nu are cum să reziste în fața acestor atacuri.

Rusia dă semne că ar putea amenința și alte zone ale Europei

Dr. James Bosbotinis, specialist în apărare și afaceri internaționale, a explicat că nu este posibil ca armata ucraineană să se apere în fața atacurilor cu rachete hipersonice.

„Viteza Kinjal-ului evită orice sistem de apărare aeriană ucraineană, iar platformele de lansare pot lansa de la distanțe dincolo de raza de acțiune a Ucrainei”.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 26 de război. Zelenski, pregătit să negocieze cu Putin. Rusia anunță că nu va opri bombardamentele în timpul negocierilor de pace cu Ucraina

Acesta a mai declarat că racheta hipersonică a fost posibil lansată din sudul Rusiei.

Bosbotinis a mai declarat că atingerea „țintei de mare valoare” a unui depozit militar subteran „transmite Ucrainei mesajul că Rusia are mijloacele de a escalada în continuare acest conflict... Este, de asemenea, un avertisment către vest că Rusia poate, desigur, să urce miza în Ucraina și Kinjal ar putea fi, de asemenea, desfășurate dacă războiul ar escalada și atrage puteri externe”.

James Bosbotinis a mai precizat că este „un mesaj” că Rusia ar putea amenința și alte regiuni ale Europei.

Ce sunt rachetele hipersonice

Potrivit Rusiei, rachetele hipersonice zboară la viteze extrem de mari: viteze Mach 10, respectiv 12.000 km pe oră. Dacă sunt și manevrate, este foarte greu, aproape imposibil să fie detectate. Unii specialiști militari occidentali apreciază totuși că Rusia ar putea exagera puterea rachetelor hipersonice.

„Racheta hipersonică are o capacitate de penetrare și o putere distructivă mai mare datorită vitezei sale foarte mari”, a precizat analistul militar, Vassili Kachine.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Un alt specialist militar, Pavel Felgenhauer, a explicat că folosirea rachetelor Kinjal nu reprezintă un avantaj strategic pentru Rusia, ci mai degrabă unul psihologic.

„Practic, nu schimbă câmpul de luptă, dar cu siguranță are efect în ceea ce privește propaganda psihologică, să sperie pe toată lumea”, a declarat acesta.

Tipuri de rachete hipersonice rusești

  • Racheta Kinjal (Pumnal)

A fost testată pentru prima dată cu succes în 2018 și a atins toate țintele în timpul testelor la o rază de la 1.000

km până la 2.000 km, conform Ministerului rus al Apărării. Raza de acțiune poate fi extinsă deoarece sunt trase de pe avioane, mai ales de la Mig-31.

  • Racheta Avangard

Aceste rachete își pot schimba direcția și înălțimea în altitudine la viteze impresionante, fiind, practic, de neînvins, așa cum le caracterizează Vladimir Putin.

Citeste si: China refuză să sprijine Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Qin Gang a anunțat că țara sa nu va trimite arme și muniții

A fost testată pentru prima dată cu succes în decembrie 2018, iar viteza lor a ajuns la 27 Mach, respectiv 27 de ori viteza sunetului, și a atins o țintă situată la circa 6.000 de km distanță, conform Ministerului rus al Apărării.

  • Rachete Zircon

Rachetele hipersonice Zircon se lansează de pe o navă sau submarin de suprafață.

A fost testată pentru prima dată în octombrie 2020 și atinge viteze de Mach 9 pentru a atinge ținte pe uscat sau pe mare.

La finalul lunii decembrie 2021, Vladimir Putin a făcut primul test cu succes a unei rachete Zircon.