Ce sunt transaminazele si cum interpretezi valorile?

Autor: B.M.
Actualizat: 17 nov 2020, 07:40

Ficatul este organul prin care trec toate substantele pe care le consumam, inclusiv medicamentele.

El are rol important in digestie, dar si in formarea sistemului imunitar si in detoxifierea organismului. Iata de ce trebuie sa descoperim din timp orice afectiune care apare la nivelul acestui organ. Pentru a verifica starea de sanatate a ficatului trebuie sa facem analize specifice de sange, pentru transaminaze

Ce sunt transaminazele?

Transaminazele sau aminotransferazele sunt enzime necesare formarii proteinelor prin alaturarea aminoacizilor. Aceste enzime sunt sintetizate de ficat, muschi si inima. Transaminazele sunt depozitate doar in celula hepatica (celula ficatului) si doar o cantitate mica este eliberata in sange. Daca apare o valoare mai mare a transaminazelor in sange, acest lucru indica diminuarea functiei hepatice si deteriorarea celulelor ficatului.

Exista mai multe transaminaze care se pot testa prin analize de sange:

ALT/ALAT/TGP (alaninaminotransferaza sau transaminaza glutamat piruvica)

AST/ASAT/TGO (aspartataminotransferaza sau transaminaza glutamat oxalacetica)

ALP (fosfataza alcalina) – enzima se gaseste in ficat, intestin, tesut osos.

GGT (gama glutamil transpeptidaza) – enzima prezenta in majoritatea tesuturilor corpului.

Valorile normale si interpretarea rezultatelor 

Valorile normale ale transaminazelor in sange sunt:

ALT: 5-55 unitati/litru

AST: 8-48 unitati/litru

ALP: 45-115 unitati/litru

GGT: 9-48 unitati/litru

De obicei, valorile pot fi usor crescute, dar acest lucru nu indica automat o patologie a ficatului si nu determina aparitia unor simptome. Rezultatele analizelor trebuie interpretate de catre medic, deoarece o crestere a valorilor nu apare doar in cazul unei singure afectiuni. Asadar, cresterile mari ale transaminazelor pot aparea in mai multe situatii. 

Cresteri ale AST si ALT de peste 500 unitati/litru pot indica o hepatita acuta, iar cele intre 100 si 300 unitati/litru apar in caz de hepatita cronica, hepatita alcoolica, steatoza hepatica si metastaze hepatice. 

Cresterile usoare ale acestor transaminaze apar in ciroza hepatica si icter obstructiv. In cazul cirozei, valorile apropiate de normal inseamna de fapt epuizarea rezervelor hepatice. Acest lucru arata ca boala a ajuns in stadiul terminal. Aceste afectiuni pot fi indicate si de un nivel ridicat de GGT.

Atunci cand cresterile ALT sunt moderate, ele pot indica stari de soc, arsuri severe, infarct de miocard, leucemie limfoblastica acuta sau insuficienta cardiaca.

Cresterile AST mai mari de 3000 unitati/litru pot aparea in urma interventiilor asupra inimii, infarctului miocardic acut (in primele 48 de ore, apoi valorile revin la normal), traumatismelor, obstructiei biliare extrahepatice.

Pe langa bolile hepatice pe care le indica, cresterile ALP de 4 ori mai mari fata de valoarea normala apar in rahitism (afectiune osoasa cauzata de deficitul de vitamina D si calciu). Valorile mai mari de 10-25 de ori apar in boala Paget, caracterizata de leziuni ale oaselor. De asemenea, valoarea ridicata a ALP poate indica prezenta cancerului osos.

Alte cauze ale cresterii transaminazelor pot fi:

Administrarea de anticonceptionale

Obezitatea

Diabetul zaharat

Efort fizic intens

Consum cronic de statine (pentru scaderea colesterolului)

Predispozitii genetice

Exces de fier sau cupru

Alcoolism cronic

Anorexia

Bulimia

Hipotiroidie (micsorarea glandei tiroide)

Pancreatita

Valori prea scazute ale transaminazelor apar in urmatoarele cazuri:

sarcina

infectii urinare

consum de alcool

malnutritie

deficit de vitamina B6

dialize renale cronice.

Simptomele cresterii transamiazelor sunt:

aparitia icterului (ingalbenirea pielii, ochilor, mucoasei gurii)

stare de oboseala si slabiciune

modificarea culorii urinei si a scaunelor (scaune de culoare deschisa)

dureri abdominale

prurit (mancarimi)

umflarea picioarelor.

Care este tratamentul

Tratamentul difera in functie de cauza care a dus la cresterea valorii transaminazelor. Insa terapia este absolut necesara, deoarece analizele anormale arata ca ficatul este grav afectat. In urma unor teste suplimentare, se va stabili si care este cauza dereglarilor transaminazelor, iar tratamentul va fi stabilit in functie de acest aspect. Spre exemplu, daca problema a aparut in urma consumului excesiv de alcool, medicul va recomanda in primul rand renuntarea la acest obicei.

De asemenea, este posibil ca unele medicamente sa fi provocat cresterea valorilor enzimelor, iar atunci medicul va recomanda inlocuirea lor, pentru ca este evident ca afecteaza ficatul. Totusi, exista situatii in care medicamentele respective sunt strict necesare, iar atunci medicul va propune alte metode de tratament. De asemenea, este posibil ca medicul sa recomande o dieta care sa excluda alimentele prajite, sodiul (sarea) si produsele bogate in grasimi.

In concluzie, evaluarea transaminazelor trebuie inclusa in analizele anuale de sange, pentru ca ajuta la diagnosticarea unor boli grave, care pot fi uneori asimptomatice.

 

Taguri: