Igor Kalabukhov, ambasadorul Rusiei la Bosnia și Herțegovina, a vorbit despre intrarea Moscovei în NATO la un post de televiziune britanic.
Igor Kalabukhov, despre un nou atac din partea lui Vladimir Putin asupra Bosniei și Herțegovina
„Dacă (Bosnia și Herțegovina) decide să participe la ceva, aceasta este o chestiune internă. Dar reacția noastră este o altă chestiune.
Acesta a ținut să mai precizeze că nu crede că „într-o fantezie, într-o anumită realitate, BiH devine membră a NATO”, pentru că „nu există un consens în țară, iar BiH nu va lua o decizie atât de ușor în aceste circumstanțe”.
Până la acest moment, Rusia nu deține, deocamdată, un plan de acțiune pentru BiH, iar Moscova va reacționa în funcție de modul în care decurge „situația strategică și geopolitică”.
Șeful Prezidiului Bosniei și Herțegovinei, Zeljko Komsic, a condamnat dur declarațiile ambasadorului Rusiei în BiH, caracterizându-l ca fiind „inacceptabil”.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Condamn ferm amenințările ambasadorului Federației Ruse în BiH.
„În calitate de șef al Prezidiului BiH, am obligația să condamn și să resping amenințările care nu sunt doar o amenințare pentru Bosnia și Herțegovina, ci și o amenințare la adresa păcii și stabilității în Balcanii de Vest”, a declarat Zeljko Komsic.
„Mesajul ambasadorului rus, dând exemplul Ucrainei, împotriva căreia Rusia comite o agresiune, este lipsit de ambiguitate, dar în același timp inacceptabil pentru Bosnia și Herțegovina”, a mai precizat șeful Prezidiului BiH.
Zeljko Komsic a precizat că decizia Bosniei și Herțegovinei de a adera la NATO poate să fie o decizie a instituțiilor din Bosnia și Herțegovina, nicidecum un motiv de invazie asupra acestei țări.
Bosnia și Herțegovina a fost invitată de NATO să se implice în Planul de acțiune pentru aderare (MAP) acum 12 ani.
De asemenea, partea sârbă a BiH, Republica Srpska, s-a declarat neutră din punct de vedere militar în anul 2017.