Țările care dețin arsenal nuclear sunt Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan. Totodată, se știe că și Coreea de Nord are arsenal nuclear, dar nu se cunoaște câte focoase nucleare deține. Totodată, nu se știe nici capacitatea nucleară a Coreei de Nord, țară, de altfel, izolată pe plan mondial.
Propaganda nord-coreeană vorbea despre o țară "care poate zgudui lumea" cu arsenalul nuclear, nord-coreenii lăudându-se că armele nucleare pe care le dețin pot atinge Statele Unite.
„În lumea de astăzi, în care multe țări își pierd timpul încercând să facă față Statelor Unite cu supunere oarbă, există doar țara noastră pe această planetă care poate zgudui lumea trăgând o rachetă regiunea continentală a SUA în raza de acțiune”, declara Ministerul de Externe al Coreei de Nord, într-un comunicat de presă în care anunța un test nuclear efectuat cu succes.
Vladimir Putin a ordonat plasarea forțelor nucleare ruse, "de descurajare", în alertă maximă
După ce a decis invadarea Ucrainei, Vladimir Putin i-a ordonat ministrului Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, plasarea forțelor nucleare, de "descurajare", în alertă maximă.
Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a anunțat ulterior că ordinul a fost dus la îndeplinire.
„Ordon ministrului Apărării și șefului Statului Major General al forțelor armate ruse să pună forțele de descurajare ale armatei ruse într-un regim special de serviciu de luptă. Liderii statelor NATO își permit declarații agresive la adresa țării noastre, de aceea ordon ministrului Apărării și șefului Statului Major să transfere arsenalul nuclear al armatei ruse în stare de alertă ridicată”, a declarat Vladimir Putin într-un discurs televizat.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a susținut că, prin această decizie, Putin a avut intenția de a pune presiune pe Ucraina la negocierile de pace.
”Vrea să pună presiune pe noi la negocieri. Nu ne va intimida. Noi mergem la negocieri cu un singur scop: Rusia să se retragă complet din Ucraina.
Acest anunț al lui Putin e o încercare de a crește miza și de a crea presiune suplimentară pe delegația ucraineană de la negocieri. Dar nu vom ceda la această presiune. Vom merge la negocieri cu o poziție simplă: o să ascultăm partea rusă și le vom spune să elibereze teritoriul Ucrainei.
Dacă ordinul președintelui Putin de a pune arsenalul nuclear în alertă e o amenințare că va folosi armele nucleare împotriva Ucrainei, atunci am un mesaj simplu: ar fi un dezastru pentru toată lumea, dar nu ne va înfrânge”, a declarat Dmitro Kuleba într-o conferință de presă.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citeste si: Când ajunge Kamala Harris în România și de ce
Ambasadorul ucrainean la ONU, reacție dură după ce Putin a pus în alertă maximă forțele nucleare "de descurajare"
Ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, a reacționat dur la decizia lui Vladimir Putin de a plasa forțele ruse nucleare, "de descurajare", în alertă maximă.
"Ce nebunie! Dacă (n.r.: Putin) vrea să se sinucidă, nu are nevoie să folosească arsenal nuclear. Trebuie să facă ce a făcut acel tip într-un buncăr în mai 1945", a declarat Sergiy Kyslytsya.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că este dispus să negocieze situația regiunilor separatiste cu Rusia și că a înțeles că NATO nu e pregătită să primească Ucraina.
„În primul rând, sunt pregătit pentru un dialog, dar nu suntem pregătiți pentru capitulare”, a spus Zelenski într-un interviu acordat canalului de televiziune american ABC News. „Pentru că nu este vorba despre mine, este despre oamenii care m-au ales. În ceea ce privește NATO, mi-am pierdut interesul pentru această problemă după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianței îi este frică de o confruntare cu Federația Rusă, nu este vorba despre mine, ci despre oamenii care m-au ales”, a adăugat președintele ucrainean.
Zelenski a subliniat că Ucraina nu vrea să fie o țară care „cerșește ceva în genunchi și nu va fi o astfel de țară, eu nu vreau să fiu un astfel de președinte”.
„Vorbesc de garanții de securitate. Cred că putem discuta și găsi un compromis asupra teritoriilor ocupate temporar și republicile nerecunoscute, care nu sunt recunoscute de nimeni, cu excepția Federației Ruse", a declarat Zelenski.
„Ceea ce trebuie făcut este că Putin trebuie să înceapă să vorbească, să înceapă un dialog, în loc să trăiască într-un balon informativ fără oxigen. Cred că acolo este", a mai spus Zelenski.