Ce trebuie să dăm de pomană de Sfânta Parascheva?

Autor: Bianca Vidoi

Ce trebuie să dăm de pomană de Sfânta Parascheva

Sursa: doxologia.ro

Sfânta Parascheva este pomenită la data de 14 octombrie 2024, zi în care credincioșii dau pachete de pomană pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.

La data de 14 octombrie este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva, fiind trecută alături de o cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Crucea roșie simbolizează importanța sărbătorii, dar și a slujbelor ținute în această zi. Credincioșii pregătesc în această zi diferite pachete pentru a le da pomană pentru sufletele persoanelor decedate, iar acestea sunt alimentele ce nu trebuie să lipsească.

Ce trebuie să dăm de pomană de Sfânta Parascheva

De fiecare sărbătoare importantă credincioșii oferă diferite pachete sau alimente pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice, astfel și pe data de 14 octombrie 2024, când este prăznuită Sfânta Parascheva se obișnuiește să dăm de pomană. Alimentele din pachetele date de pomană de Sfânta Parascheva trebuie să fie de post și pot conține must, pâine, lipie, nuci și vin nou, considerându-se că aceste alimente cinstesc așa cum se cuvine memoria persoanelor decedate.

De altfel, aceste alimente aduc sănătate, belșug și prosperitate în viața persoanelor ce au oferit aceste alimente persoanelor mai puțin norocoase, potrivit ego.ro.

Citește și: Rugăciunea puternică dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva. Aduce iertarea păcatelor

Se spune că femeile însărcinate trebuie să dea de pomană de Sfânta Parascheva pentru a avea parte de o sarcină ușoară, o naștere fără dureri și de copii sănătoși.

Există și o listă de alimente pe care nu trebuie să le punem în pachetele pe care le dăm pomană, mai exact alimente cu cruce, precum nuci, castraveți sau pepene roșu. Se crede că cine oferă aceste alimente în această zi va avea parte de nenumărate necazuri și probleme în perioada următoare. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Rugăciune către Sfânta Parascheva pentru sănătate

Data de 14 octombrie 2024 este trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce roșie, iar credincioșii sunt încurajați ca de Sfânta Parascheva să se roage pentru sănătate, ajutor sau îndrumare. Fie că rugăciunile au loc la biserică sau în propria gospodărie, credincioșii trebuie să rostească această rugăciune către Sfânta Parascheva.

„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima,

să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”