Ce trebuie să dăm de pomană de Sfântul Dumitru?

Author: Bianca Vidoi

Pomană de Sfântul Dumitru

Sursa: doxologia.ro

Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie este pomenit anual la data de 26 octombrie, zi în care creștinii dau de pomană diferite alimente pentru sufletele celor plecați dintre noi.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, este prăznuit la data de 26 octombrie 2024. Sărbătoarea este trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce roșie, astfel creștinii sunt încurajați să meargă la biserică pentru a se ruga, dar și pentru a da de pomană diferite alimente pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice. Iată ce trebuie să dăm de pomană de Sfântul Dumitru.

Ce trebuie să dăm de pomană de Sfântul Dumitru?

La data de 26 octombrie 2024 este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, iar în această zi este recomandat ca oamenii să meargă la biserică pentru a se ruga, dar și pentru a da alimente și preparate de mâncare pentru sufletele celor adormiți. În ziua în care este pomenit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie creștinii pot împărți și alimente de dulce.

Pachetele date de pomană trebuie să fie pregătite înainte cu o zi ca acestea să fie împărțite, urmând ca de Sfântul Dumitru pachetele să fie duse la biserică pentru a fi sfințite de preot. Din pachetele date de pomană nu trebuie să lipsească coliva și colacii în formă de cruce. Gospodinele le împart copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci în această zi de sărbătoare. Există și zone în România în care în pachetele date de pomană se regăsește grâu fiert în lapte. 

Se crede că familiile persoanelor ce dau de pomană pentru sufletele persoanelor trecute la veșnice vor avea parte de sănătate, bunătatea și vor fi protejate de necazuri și rele, potrivit impact.ro.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”

Cum își dau seama oamenii cum o să fie vremea în continuare?

În jurul sărbătorilor importante s-au construit nenumărate tradiții, obiceiuri și superstiții de care creștinii țin cont pentru a atrage numai lucruri bune în viața lor. Românii cred că la data de 26 octombrie 2024 își pot da seama cum o să fie iarna în continuare, în funcție de norii de pe cer. În cazul în care e lună plină și cerul e senin, atunci iarna o să fie una blândă, iar în cazul în care luna e plină și acoperit de nori sau în cazul în care plouă sau ninge, atunci iarna ce urmează o să fie una aspră.

Superstiții de Sfântul Dumitru
[Sursa: freepik]

Citește și: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou: De ce nu este bine să te piepteni azi și de ce la sate se aprinde focul

Românii obișnuiesc ca la data de 26 octombrie să tundă coama cailor tineri, ce au până la 3 ani, astfel încât să aibă parte de un păr frumos. De Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, oamenii nu trebuie să spele, să coasă, să calce, să prepare mâncare la cuptor sau să facă alte treburi casnice, în caz contrar riscă să se confrunte cu probleme de sănătate. 

În această zi de sărbătoare este interzis să luăm bani atunci când ajutăm pe cineva, de altfel, nu este recomandat să mâncăm până nu se termină Sfânta Liturghie la biserică, pentru a nu avea probleme cu stomacul.