Sf Mihai și Gavriil sunt sărbătoriți în fiecare an la data de 8 noiembrie, potrivit calendarului ortodox. Sărbătoarea sfinților Mihail şi Gavriil datează din secolul al V-lea și este una dintre cele mai importante sărbători ale românilor. Tocmai de aceea, în jurul acestei sărbători, există o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții care s-au transmis din generație în generație și de care încă se ține cont.
Care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Sf Mihail și Gavriil! Ce trebuie să ducă finii nașilor în ziua Soborului Sfinților Mihail și Gavriil ?
Sf Mihai și Gavriil 2022. Obiceiuri și tradiții românești
Sfinții Mihail și Gavriil, cei mai cunoscuți dintre cei 7 Arhangheli, sunt sărbătoriți în fiecare an, împreună cu toate cetele îngerești, la data de 8 noiembrie, potrivit calendarului ortodox.
În tradiţia Bisericii sunt cunoscuţi un număr de şapte Arhangheli: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil.
Mihail, care se tâlcuieşte "puterea lui Dumnezeu" şi este voievodul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli, poartă sabie de foc şi are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrajmaşilor.
Gavriil, care înseamnă "bărbat-Dumnezeu", este arhanghelul bunelor vestiri.
El nu poartă sabie de foc, ci crin, fiind aducătorul veştilor bune.Se spune că Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.
Sfântul Arhanghel Mihail ne izbăvește pe noi de toate primejdiile și necazurile, de boli și de ispite căci lumina lui nu suferă să o vadă cel ce a căzut.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Sfântul Arhanghel Gavriil este ocrotitorul familiilor, mamelor, fecioarelor, copiilor, părinților care dau naștere copiilor, îi cresc în credință și îi pregătesc pentru mântuire și pentru viață veșnică.
Pe lângă semnificația oferită de Biserică, sărbătoarea Sf Mihail și Gavriil aduce și o serie de tradiții și obiceiuri pe care românii le-au transmis din generație în generație și pe care, încă le respectă, în fiecare an la data de 8 noiembrie, dată la care îi sărbătorim pe Sf Arhangheli Mihail si Gavriil.
Potrivit obiceiurilor, în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul Soborului Sf Arhangheli Mihail și Gavriil, credincioșii trebuie să împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular „Moșii de Arhangheli” .
Potrivit tradiției, de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.
Potrivit tradițiilor și obiceiurilor de Sf Mihail și Gavriil, după slujba religioasă, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi, după care preotul se dezbracă de veşmintele preoţeşti şi le pune peste credincioşi, gestul având leac pentru multe boli, în special cele mintale.
Ce trebuie să ducă finii nașilor în ziua Sf Mihail și Gavriil
În anumite zone ale țării, tradiția spune că, în ziua Sf Mihail și Gavriil, finii trebuie să ducă naşilor colaci în dar. Semnificaţia acestui gest de suflet se referă la faptul că la căsătoria lor religioasă, naşii – părinţii spirituali – au purtat în biserică lumânări, simbol al celor doi Arhangheli, Mihail si Gavriil. Respectarea acestui obicei va aduce pacea și fericirea în familie.
În Transilvania, potrivit tradiției populare, de Sf Mihail și Gavriil se coace turta areților, areții fiind numele berbecilor despărțiți de oi. În această zi, areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb, gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi.
Turta este aruncată între oi şi de felul în care cade depinde rodul din primăvară: dacă turta cade cu faţa în sus, oilor le va merge bine şi vor făta uşor; turta căzută cu faţa în jos meneşte de rău – oile vor făta greu şi mulţi miei vor pieri înainte de a veni pe lume.
Sursă: crestinortodox.ro