Ce trebuie să facă elevii scutiți medical la ora de sport. Iată ce prevede regulamentul în anul școlar 2022-2023

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 14 iul 2023, 00:15

Obligațiile pe care le au elevii care sunt scutiți medical în anul școlar 2022-2023

Sursa: unsplash

Elevii care sunt scutiți medical trebuie să participe la ora de sport, chiar dacă nu vor avea aceleași obligații ca restul elevilor. Ce prevede regulamentul școlar?

Dacă până în urmă cu ceva timp elevii care erau scutiți medical nu se mai prezentau la ora de sport, regulamentul școlar pentru anul 2022-2023 prevede că acești elevi trebuie să participe la orele de educație fizică. Iată care vor fi atribuțiile lor în sala de sport și ce reguli trebuie să respecte.

Elevii scutiți medical, obligați prin regulament să participe la orele de sport 

În regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) pentru anul 2022-2023, autoritățile din domeniul educației au menționat că toți elevii au obligația de a participa la orele de sport, indiferent dacă sunt sau nu scutiți medical. Cei care din motive de sănătate nu pot face sport, au obligația de a fi prezenți la orele de educație fizică și sport. Ei trebuie să aibă încălțăminte adecvată pentru sala de sport.

Având în vedere că prezintă o scutire medicală, acești elevi nu vor primi calificative sau note și nici nu li se va încheia media. 

„Art. 112. — (1) Elevii scutiți de efort fizic au obligația de a fi prezenți la orele de educație fizică și sport. Acestor elevi nu li se acordă calificative/note și nu li se încheie media la această disciplină în anul în care sunt scutiți medical. Elevii

scutiți medical nu sunt obligați să vină în echipament sportiv la orele de educație fizică și sport, dar trebuie să aibă încălțăminte adecvată pentru sălile de sport. Absențele la aceste ore se consemnează în catalog.”, este precizat în regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), potrivit edupedu.ro.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Vești bune pentru elevi! Se dau 12 zile libere înainte de vacanța de iarnă. Când are loc prima vacanță a elevilor

Care sunt activitățile la care pot participa elevii scutiți medical în timpul orei de sport?

Chiar dacă starea de sănătate nu le permite elevilor să participe la exercițiile fizice, la jocurile de echipă, aceștia pot primi din partea profesorilor tot felul de sarcini organizatorice.

Pot arbitra diferite meciuri, pot ține scorul, pot cronometra sau înregistra anumite elemente tehnice, toate aceste activități fiind gândite pentru a le permite acestor elevi să se integreze mai ușor în colectiv și să nu se simtă marginalizați.

„Pentru integrarea în colectiv a elevilor scutiți medical, în timpul orei de educație fizică și sport, cadrul didactic le poate atribui sarcini organizatorice care vor avea în vedere recomandările medicale, de exemplu: arbitraj, cronometrare, măsurare, înregistrarea unor elemente tehnice, ținerea scorului etc.

Pentru elevii scutiți medical, profesorul de educație fizică și sport consemnează în catalog, la rubrica respectivă, „scutit medical în anul școlar”, specificând totodată documentul medical, numărul și data eliberării acestuia. Documentul medical va fi atașat la dosarul personal al elevului, aflat la secretariat.”, se arată în ROFUIP.

Citeste si: Teste antidrog în școli și universități. În ce condiții ar putea verifica polițiștii dacă elevii și studenții au consumat droguri

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?