Intrarea Maicii Domnului în Biserica 2022 este una dintre sărbătorile închinate de Biserica Ortodoxă Fecioarei Maria. În tradiția populară, această sărbătoare portă numele de Vovidenia sau Ovidenia și este considerată o zi magică, o zi în care cerurile se deschid, iar dorințele se împlinesc. Ce trebuie să facă femeile de Ovidenie, potrivit obceiurilor și tradițiilor străvechi!
Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2022. Ovidenia, ziua în care cerurile se deschid
În fiecare an, la data de 21 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserica, sau Ovidenia, așa cum mai este denumită această sărbătoare în tradiția populară. Dintotdeauna, Ovidenia a fost considerată o zi magică, o zi în care cerurile se deschid, iar dorințele se îndeplineasc.
Părinţii Maicii Domnului au fost Ioachim, care se trăgea din neam de împărat cu obârşia din David şi Ana, fiica preotului Natan din neamul lui Aaron; ei locuiau în Nazaret. În Galileeia acelor timpuri era de ocară să nu ai copii şi cei doi s-au rugat mult să nu fie de ruşinea lumii şi să le dea Dumnezeu şi lor un copil, promiţând că, dacă se va naşte, pruncul va fi dedicat lui Dumnezeu.
Binecuvântarea Lui s-a pogorât asupra celor doi şi astfel Ana, bătrâna fiind, a născut-o pe Maria.Conform promisiunii făcute în rugăciunile lor, cei doi au dus-o pe Maria la vârsta de 3 ani la Templul din Ierusalim, încredinţând-o patriarhului Zaharia, care avea să devină tot la bătrâneţe, tatăl lui Ioan Botezătorul.
În tradiția populară, Ovidenie ar fi ziua în care începe iarna iar ţăranii spun că în noaptea de Ovidenie comorile ascunse ard cu flacără albastră iar cerurile se deschid şi, precum în ziua de Crăciun, animalele pot grăi cu glas omenesc.
Cum este o sărbătoare a luminii, „ce sparge întunericul iernii şi al morţii”, există tradiţia de a petrece această noapte cu lumină şi cu focuri aprinse, cercetând cerul cu luare-aminte pentru a afla din semnele vremii şi ale rodului anului ce urmează, dar „frumuseţile cerului sunt văzute numai de cei buni la Dumnezeu”
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„Sărbătoarea de Ovidenie, împreună cu Filipii de Toamnă, Noaptea Strigoilor, Sântandrei şi Sânnicoară (Moş Nicolae) formează, în perioada 13 noiembrie – 6 decembrie, un scenariu ritual de înnoire a timpului, probabil Anul Nou dacic”, a declarat etnologul Ion Ghinoiu, potrivit jurnalul.ro .
Ce trebuie să facă femeile de Ovidenie 2022. Tradiții și obiceiuri în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică
Data de 21 noiembrie, data când pică Ovidenia în fiecare an, este o dată în jurul căreia au fost țesute o serie de obiceiuri și de ritualuri menite să țină relele la distanță și să atragă norocul și sănătatea asupra familiei și a gospodăriei.
De exemplu, potrivit tradiției populare, de Ovidenie femeile trebuie să umple un vas cu apă, pentru privegheat, iar de el să se lipească o lumânare albă aprinsă. În jurul acestu vas, toți cei din familie trebuie să facă o sută de mătănii la miezul nopții și alte o sută de mătănii în zorii zilei. Această ” apă privigheată ” era considerată ” de mare ajutor ”, atât pentru sănătatea trupului, cât și pentru protecție împotriva răutății omenești.
În ajunul Ovideniei, ferestrele, ușile și locurile de culcare se ungeau cu usturoi, ca să nu se lipească farmecele de casă. Mulți credeau că, în această noapte, încep și fermecătoarele să vrăjească.
Tradiția spune că, de Ovidenie, femeile trebuie să se roage Maicii Domnului, pentru sănătatea copiilor lor. Cele care și-au pierdut copiii să se roage Sfintei Fecioare Maria să le dea alții.
Sursă: mesagerulneamț.ro