Ce trebuie să facă locuitorii unei comune pentru a primi ajutor social?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 sep 2023, 13:59

Ce trebuie să facă locuitorii unei comune pentru a primi ajutor social

Sursa: Pexels.com

Ajutorul social, în unele zone din România, este primit pe baza unor anumite criterii, fără să existe anumite activități ce trebuie să fie realizate.

Deși ne-am obișnuit ca oamenii ce primesc ajutor social să nu facă o activitate anume pentru acesta, o comună din România a adoptat o altă metodă pentru a oferi ajutorul social celor ce au nevoie.

Citește și: Cu cât vor fi majorate pensiile? Marcel Ciolacu, anunţul momentului pentru pensionari: „Nu vor fi la fel, nu se poate!”

Ce trebuie să facă locuitorii unei comune pentru a primi ajutor social?

Ajutorul social are rolul de a ajuta persoanele nevoiașe, iar primarul unei comune din România a reușit să schimbe regulile pentru acordarea acestui ajutor astfel încât aceștia să merite sumele primite. Comuna ce a reușit să relizeze această modificare este Valea Lungă din judeţul Alba, iar românii ce își doresc să primească ajutor social trebuie să îndeplinească o singură condiție.

În Valea Lungă din judeţul Alba, oamenii ce au nevoie de ajutor social trebuie să îl merite, mai exact aceștia sunt nevoiți să muncească pentru a primi această sumă de bani.

Ideea a venit din partea noului viceprimar care a lucrat mai mulți ani într-o multinațională, astfel având idei și performanțe noi pentru locuitorii acestui sat. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Persoanele ce își doresc să primească ajutor social nu trebuie să realizeze o muncă foarte grea, aceștia pot ajuta la diferite activități, precum tunsul ierbii, curățenie sau adunarea deșeurilor.

În momentul de față doar 20 de persoane beneficiază de acest ajutor social pe merit, iar pentru 10 ore de muncă pe lună, aceștia primesc ajutor social în cuantum de 160 de lei pe lună. 

Citește și: FestiSAT, cel mai mare festival caritabil, ce marchează 30 de ani de activitate SOS Satele copiilor, are loc pe 7 octombrie

Câte persoane beneficiază de ajutor social?

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a oferit diferite date cu privire la numărul persoanelor din România ce primesc un ajutor social din partea statului, iar numărul acesta este de 165.425 de persoane, în luna februarie a anului 2023. Dintre cele 165.425 de persoane, cele mai multe persoane ce beneficiază de acest ajutor social se află în județele Dolj (10.382), Bacău (9.299), Teleorman (7.788),

Buzău (7.723), Teleorman (7.715) şi Vaslui (7.350), pe ultimele locuri fiind Bucureşti (254), Ilfov (858) şi Timiş (1.345). 

Suma pe care beneficiarii o primesc este diferită de la caz la caz, în funcție de diferența între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. În luna februarie a lunii 2023, suma medie ce a ajuns la beneficiarii de ajutor social este de 268,95 lei, însă există și județe în care această sumă este mai ridicată, precum Sălaj (354,76 lei), Braşov (324,98 lei) şi Mureş (324,23 lei), relatează agerpres.ro.

Citește și: Ce se întâmplă cu cardurile sociale în anul 2024 „Asta pot să vă spun sigur” Banii pentru masa caldă a românilor sunt în pericol