Ce trebuie să facă românii care locuiesc la curte, până vine iarna. Aceștia riscă amenzi mari și chiar să își piardă locuințele, dacă nu fac asta

Author: Diana Ghita
Actualizat: 18 oct 2024, 15:56

Trebuie să ai grijă de casa ta, dacă nu vrei să se întâmple o catastrofă

Sursa: Pexels.com

În fiecare sezon rece, românii care locuiesc la casă trebuie să ia măsuri pentru a-și proteja locuințele de riscurile potențiale. Un aspect crucial, dar adesea ignorat, este întreținerea hornurilor.

Curățarea hornurilor nu este doar recomandată, ci absolut necesară pentru a preveni incendii devastatoare. Statistici recente arată că un procent alarmant dintre incendiile din România sunt provocate de hornuri necurățate sau neîntreținute corespunzător.

Ce amenzi riscă românii, dacă nu își curăță hornurile periodic

Cei care locuiesc la casă sunt obligați prin lege să își curețe anual coșurile de fum, dacă nu vor să primească amenzi usturătoare, după cum se arată în Ordinului Ministerului Afacerilor Interne OMAI 163/ 2007, citat de Abelardo Distribution: „Neexecutarea verificării, reparării şi curăţării periodice, cel puţin o dată pe an, a coşurilor pentru evacuarea fumului, precum şi nerealizarea elementelor de izolare termică a acestora,se sanctioneaza cu amenda ce se incadreaza de la 500 de lei la 1000 de lei”.

Anul trecut, peste 6.500 de locuințe din România au fost mistuite de flăcări, scrie Digi24, iar o treime dintre aceste cazuri au avut drept cauză hornuri care nu au fost curățate la timp.

Pompierii și specialiștii avertizează constant asupra importanței curățării hornurilor și recomandă această procedură cel puțin o dată pe an. Ignorarea acestui aspect poate avea consecințe grave, de la distrugerea bunurilor până la pierderi de vieți omenești.

Citește și: Au aprins focul ca sa incalzeasca casa, dar au incremenit cand au auzit sunete ciudate venind din horn! E cutremurator ce au gasit in interiorul lui

„Noi o recomandăm atunci când ieșim din sezonul rece, pentru că dacă e ceva problemă, să poată fi remediată și recomandăm curățarea măcar o dată pe an”, a declarat un coșar autorizat, potrivit sursei citate.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Hornurile trebuie curățate periodic
[Sursa: Pexels.com]

Cum poate un horn necurățat să provoace un incendiu de proporții

Curățarea coșurilor de fum este o operațiune relativ simplă, care poate fi realizată rapid cu ajutorul unui coșar profesionist. Depunerile de funingine acumulate în timp cresc semnificativ riscul de incendiu, deoarece pot ajunge să se aprindă foarte ușor, având ca rezultat flăcări care se extind rapid la structura casei. De aceea, experții recomandă nu doar curățarea regulată, ci și construcția corectă a hornului.

„Este mare șansa să incendiați casa, intoxicație de monoxid de carbon. Orice depunere mai mare de 7-8 mm se autoaprinde”, a mai explicat coșarul.

Citește și: Incendiu puternic la un spital din București! Pompierii au intervenit rapid cu opt autospeciale echipate cu apă și spumă

Pentru a reduce riscul de incendiu, un horn bine construit trebuie să fie echipat cu un coș ceramic interior și un strat de izolație atât pe interior, cât și pe exterior. Aceste măsuri asigură un grad suplimentar de siguranță și reduc considerabil probabilitatea ca funinginea să se acumuleze într-un strat periculos.

„Coșul de fum va transpira, va apărea și condensul și scade tirajul, semn că nu mai funcționează la parametri normali. Gudronul se formează din ce în ce mai des, coșul de fum se supraîncălzește și apare incendiul”, a declarat Nagy Jeno, director tehnic, pentru Digi24.