Ce trebuie să facă românii care riscă să rămână fără aceste pensii, începând luna octombrie. Mai au timp până pe 25 septembrie

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 07 sep 2022, 16:51

Românii are beneficiază de pensia de urmaș mai au timp până pe 25 septembrie să depună dovada la Casa Națională de Pensii Publice (CNNP), dacă vor să beneficieze în continuare de acest venit.

Mai mulți români de peste 16 ani ar putea să rămână fără pensia de urmaș, începând cu luna octombrie a acestui an. Pentru a beneficia în continuare de acest venit, este nevoie ca în cursul acestei luni să dovedească că urmează studiile unei instituții de învățământ. Aceștia mai au timp să depună dovada la CNNP până pe 25 septembrie.

Ce se întâmplă cu pensiile de urmaș din luna octombrie

În primă fază, beneficiarii pot merge cu dovada că urmează studiile unei instituții de învățământ și după 25 septembrie 2022, însă riscă să piardă o lună de pensie, pe octombrie. CNPP insistă pe faptul că toți elevii și studenții care primesc această pensie ar face bine să se grăbească cu adeverința din care să rezulte că în anul școlar 2022 – 2023, urmează o formă de învățământ organizată.

Potrivit legii, acest lucru trebuie să se întâmple în această lună.

Citeste si: Casa Națională de Pensii: Elevii care primesc pensie de urmaș riscă să rămână fără bani! Ce acte trebuie să depună de urgență

De asemenea, similar, studenții cu vârsta de până la 26 de ani ce primesc pensie de urmaș trebuie să depună la casele teritoriale de pensii, tot până pe 25 septembrie, o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor, altfel pierd banii pe octombrie, conform  avocatnet.ro. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

După această etapă, până pe 25 octombrie, trebuie să prezinte la casele teritoriale de pensii o adeverință în original din care să rezulte că, în anul universitar 2022 – 2023, urmează o formă de învățământ superior. 

Dacă nu vor prezenta adeverința în original până la data de 25 octombrie 2022, studenții vor pierde pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie.

Plata pensiilor de urmaș va fi reluat din momentul în care se atestă urmarea unor studii, cu mențiunea că banii pe lunile pierdute nu vor mai fi recuperați.

Citeste si: Vești proaste pentru acești pensionari! Noul președinte al CCR a dat undă verde pentru tăierea pensiilor speciale