Ce trebuie să facă românii de Sfântul Gheorghe pentru a se proteja de spiritele rele? Tradiții și obiceiuri pentru data de 23 aprilie 2024

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 apr 2024, 12:09

Ce trebuie să facă românii de Sfântul Gheorghe pentru a se proteja de spiritele rele

Sursa: Unsplash

Sfântul Gheorghe este prăznuit în fiecare an la data de 23 aprilie, zi trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie, motiv pentru care credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri.

Data de 23 aprilie 2024 este trecută alături de o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, fiind ziua în care este prăznuit Sfântul Gheorghe. Această sărbătoare este importantă pentru credincioși, motiv pentru care aceștia practică mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții, astfel încât să țină departe ghinionul sau spiritele rele. Iată ce trebuie să facă românii de Sfântul Gheorghe pentru a se proteja de spiritele rele.

Cum se protejează românii de spiritele rele de Sfântul Gheorghe?

Sfântul Gheorghe este pomenit în fiecare an la data de 23 aprilie 2024, fiind trecut alături de o cruce roșie, care arată importanța praznicelor realizate în această zi de sărbătoare. Din acest motiv, românii tind să pună în practică numeroasele tradiții și obiceiuri moștenite din bătrâni, astfel încât să atragă norocul în viața lor.

Se crede că în dimineața zilei de 23 aprilie, capul familiei trebuie să pună ramuri verzi la stâlpii porților, dar și la stâlpii caselor, astfel încât să se protejeze de spiritele rele din jurul lor. Aceste ramuri pot fi folosite și pentru a proteja animalele, dacă sunt așezate lângă grajdurile acestora sau chiar pentru protejarea mormintelor celor trecuți la cele sfinte. Ramurile verzi folosite pentru a ne proteja de spiritele malefice trebuie să fie păstrate pe tot parcursul anului, fiind folosite adesea împotriva bolilor, drept leacuri băbești.

Citește și: Mesaje și SMS-uri de Sfântul Gheorghe pe care să le trimiți celor care își serbează onomastica

Românii pot folosi aceste ramuri verzi și pentru a hrăni animalele, astfel încât să le protejeze de puterea duhurilor rele. În ziua în care este pomenit Sfântul Gheorghe nu este recomandat ca oamenii să doarmă, deoarece se crede că oamenii ce nu ascultă de acest obicei vor fi somnoroși pe tot parcursul anului. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sănătatea este pe primul loc pentru români, astfel înecară să o atragă în viața lor în zilele de sărbătoare, prin diferite obiceiuri.

Se crede co oamenii ce își doresc să atragă sănătatea de partea lor trebuie să se scalde într-o apă curgătoare înainte de răsărit. Fetele ce își doresc să găsească un bărbat cu o stabilitate financiară mare pot să meargă înainte de răsăritul Soarelui în pădure pentru a culege mătrăgună și năvalnic. După ce acestea sunt adunate, plantele sunt puse sub un pod sau sub streașina casei, potrivit fanatik.ro.

Rugăciunea făcătoare de minuni pe care să o rostim de Sfântul Gheorghe

„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.

Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești.

Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului.

De aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl.  Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin”