Ce reguli trebuie să respecte românii care taie porcul de Crăciun. ANSVSA anunță amenzi mari pentru cei care comercializează carnea porcului crescut în gospodărie

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 07 sep 2023, 00:15

Românii care sacrifică porcul în gospodărie trebuie să respecte o serie de reguli 

Sursa: unsplash

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut câteva recomandări cu privire la sacrificarea porcului în gospodărie, dar și referitor la comercializarea cărnii de porc și a produselor preparate din aceasta. Ce le este interzis românilor?

Pentru a preveni problemele de sănătate provocate de consumul de carne de porc neexpertizată sanitar veterinar, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis o serie de informații de care românii ar trebui să țină cont în următoarea perioadă. Ce carne nu poate fi comercializată?

Regulile care trebuie respectate în momentul sacrificării porcului în gospodărie 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a precizat că sacrificarea porcului în gospodărie vine la pachet cu o serie de reguli pe care românii trebuie să le cunoască

și să le aplice. În primul rând, autoritățile au menționat că porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta nu pot fi comercializate, ci doar consumate în familie. Înainte de sacrificarea porcului, crescătorii au obligația de a solicita vizita medicului veterinar pentru ca acesta să verifice starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, pentru a vedea ce probe trebuie prelevate și ce analize trebuie făcute pentru ca, ulterior, consumul de carne de porc să nu pună sănătatea în pericol, iar o altă regulă este ca medicul veterinar să amețească porcul înainte de sacrificare, asta pentru
a scuti animalul de suferință.

ANSVSA atrage atenția că cel care sacrifică porcul în gospodărie are obligația de a preda medicului veterinar crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate. Poate face acest lucru în termen de maxim 7 zile de la momentul sacrificării, aceste informații fiind necesare pentru actualizarea Bazei Naționale de Date (BND). 

Specialiștii atrag atenția că este necesar ca după sacrificarea porcului, carnea să fie testată pentru Trichinella spp.

Dacă analiza iese pozitivă, ANSVSA spune că proprietarii porcului vor fi despăgubiți de stat la valoarea de piață a animalului, dacă acesta este identificat și înregistrat. 

Pentru a putea testa carnea pentru Trichinella spp. este nevoie de probe din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului, conform ansvsa.ro.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În comunicatul oficial, ANSVSA a precizat că examenul trichineloscopic costă între 22 de lei +TVA  și 81 de lei+ TVA (digestie artificială). 

Citește și: Ce semnificație are tăierea porcului de Crăciun

Amenzi mari pentru cei care comercializează carne de porc neexpertizată sanitar veterinar 

Având în vedere că este interzisă comercializarea cărnii provenite de la porcul crescut în gospodărie, ANSVSA atenționează că persoanele care vând carne de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranța alimentelor riscă amenzi cuprinse între 20.000

și 40.000 de lei. 

Pentru a fi siguri că produsele pe care le cumpără sunt testate și nu le pun viața în pericol, consumatorii sunt sfătuiți de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să cumpere carne de porc și produse din carne de porc doar din spațiile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și să evite comerțul online. În plus, pentru a preveni alterarea produselor de origine animală se recomandă introducerea acestora la frigider în cel mai scurt timp și păstrarea lor conform indicațiilor de pe etichetă. 

Chiar și atunci când cumpără carnea de porc din spații autorizate, românii trebuie să fie atenți la o serie de detalii. Este foarte important ca vânzătorul să fie echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate să se realizeze cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință. 

Citește și: Regulile pe care trebuie să le urmezi, dacă vrei să cumperi carne de porc direct de la țărani. Cum trebuie să acționezi, ținând cont de pesta porcină