Pentru a preveni problemele de sănătate provocate de consumul de carne de porc neexpertizată sanitar veterinar, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis o serie de informații de care românii ar trebui să țină cont în următoarea perioadă. Ce carne nu poate fi comercializată?
Regulile care trebuie respectate în momentul sacrificării porcului în gospodărie
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a precizat că sacrificarea porcului în gospodărie vine la pachet cu o serie de reguli pe care românii trebuie să le cunoască
ANSVSA atrage atenția că cel care sacrifică porcul în gospodărie are obligația de a preda medicului veterinar crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate. Poate face acest lucru în termen de maxim 7 zile de la momentul sacrificării, aceste informații fiind necesare pentru actualizarea Bazei Naționale de Date (BND).
Specialiștii atrag atenția că este necesar ca după sacrificarea porcului, carnea să fie testată pentru Trichinella spp.
Pentru a putea testa carnea pentru Trichinella spp. este nevoie de probe din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului, conform ansvsa.ro.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
În comunicatul oficial, ANSVSA a precizat că examenul trichineloscopic costă între 22 de lei +TVA și 81 de lei+ TVA (digestie artificială).
Citește și: Ce semnificație are tăierea porcului de Crăciun
Amenzi mari pentru cei care comercializează carne de porc neexpertizată sanitar veterinar
Având în vedere că este interzisă comercializarea cărnii provenite de la porcul crescut în gospodărie, ANSVSA atenționează că persoanele care vând carne de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranța alimentelor riscă amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Pentru a fi siguri că produsele pe care le cumpără sunt testate și nu le pun viața în pericol, consumatorii sunt sfătuiți de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să cumpere carne de porc și produse din carne de porc doar din spațiile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și să evite comerțul online. În plus, pentru a preveni alterarea produselor de origine animală se recomandă introducerea acestora la frigider în cel mai scurt timp și păstrarea lor conform indicațiilor de pe etichetă.
Chiar și atunci când cumpără carnea de porc din spații autorizate, românii trebuie să fie atenți la o serie de detalii. Este foarte important ca vânzătorul să fie echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate să se realizeze cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.