Ce trebuie să faca sistemul imunitar? Afla despre noua varianta Covid!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 05 aug 2023, 02:00

Europa se află în cel de-al treilea an de pandemie - și, pe lângă coronavirusuri, virusurile reci ne atacă în prezent sistemele imunitare!

Sursa: PixaBay

Europa se află în cel de-al treilea an de pandemie - și, pe lângă coronavirusuri, virusurile reci ne atacă în prezent sistemele imunitare!

Europa se află în cel de-al treilea an de pandemie- și, pe lângă coronavirusuri, virusurile reci ne atacă în prezent sistemele imunitare. Imunologul Christine Falk explică într-un interviu ce provocări aduce acest lucru.
Multă vreme, am evitat mulțimile, am purtat măști și ne-am expus cât mai puțin posibil la orice virus. Ce se întâmplă cu un sistem imunitar sănătos atunci când este protejat și menajat atât de mult timp?
Christine Falk: Sistemul nostru imunitar a fost menajat, nu a trebuit să facă atât de multe pentru că nu am avut atât de mult contact cu virușii care au

intrat în corpul nostru. Și, din acest motiv, nu a trebuit să fie atât de activ. Dar nu a adormit sau a devenit leneș în vreun fel din această cauză, dar nici nu trebuia să fie permanent activ. Și observăm asta acum. Deci trebuie să pornească din nou și să funcționeze la viteză maximă. Și acestea sunt răcelile tipice pe care le vedem acum peste tot. Avem impresia că circulă mai multe infecții virale, ceea ce este exact ceea ce se întâmplă, după cum confirmă rapoartele Institutului Robert Koch.

Ce poate face fiecare individ pentru a-și scoate sistemul imunitar din această fază latentă?

Falk: Nu putem influența sistemul nostru imunitar din exterior, pentru că sistemul imunitar este mereu în funcțiune. Întrebarea este în ce stare activă se află. Funcționează permanent, fără ca noi să ne dăm seama. Nici nu adoarme. Prin contactul reînnoit cu virușii, acesta revine la un nivel mai ridicat de apărare.

Pentru a face acest lucru, avem nevoie de contactul cu virușii, pentru că altfel sistemul imunitar nu este provocat. Deci nu o putem influența prin gândire pozitivă sau prin orice fel de medicamente suplimentare sau alimente sau alte lucruri similare. De fapt, ea este întotdeauna prezentă, iar acum trebuie să se mute înapoi la acest nivel superior de activare.
Pe lângă virușii reci, se răspândește și o nouă subvariantă de Omikron: BQ.1.1.
Ce știți despre el?
Falk: Virusul se optimizează exact unde poate intra în celule, este un principiu de blocare și blocare. Nu este vorba de o nouă variantă cu care avem de-a face acum, ci de o subvariantă a lui Omikron care s-a optimizat în continuare, pe baza lui Omikron. Știm că va deveni mai contagios, deoarece aceasta este strategia de optimizare a virusului. Nu știm cu exactitate dacă acest lucru duce la o mai mare povară a bolii, în special atunci când există o rată de vaccinare ridicată în rândul populației.
Nu se pare că acum ar prevala o variantă cu adevărat mai periculoasă- în prezent, variantele sunt mai contagioase. Cu toate acestea, ar trebui, într-adevăr, să ne protejăm bine dacă putem, în mod ideal prin tripla vaccinare sau prin purtarea unei măști suplimentare.

Deci noua subvariantă poate reinfecta persoanele care au fost vaccinate?

Aceasta este calitatea pe care o cunoaștem deja de la Omikron.

Variantele Omikron- și acum cea nouă- pot depăși efectiv această primă linie de apărare în nazofaringe. Anticorpii pe care i-am creat prin vaccinare nu sunt la fel de buni interceptori, deoarece nu recunosc Omikron și nici variantele BQ.1.1. Dacă ați fost deja infectat cu o variantă Omicron în 2022, atunci ați dobândit anticorpi Omicron suplimentari, care se află în nazofaringe, iar aceștia vă protejează mai bine împotriva variantei BQ1.1. Acest lucru înseamnă că persoanele care au avut deja omicron ar trebui să fie mai bine protejate și împotriva BQ1.1. Persoanele care au fost doar vaccinate ar putea fi păcălite și infectate din nou de BQ.1.1. Dar, în toate cazurile, imunitatea de bază ne protejează de obicei de un curs sever.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care vaccin protejează împotriva subvariantei COVID, cel adaptat sau celălalt?

Comitetul permanent pentru vaccinare (STIKO) le recomandă pe amândouă.
Falk: Aceasta este de fapt o recomandare foarte bună și inteligibilă din partea STIKO. Pentru persoanele de peste 60 de ani și pentru persoanele cu afecțiuni preexistente, cu un sistem imunitar slăbit, pentru persoanele care iau medicamente sau pentru persoanele transplantate, se recomandă al patrulea vaccin. Și ori de câte ori este disponibil un vaccin adaptat, STIKO recomandă administrarea acestuia. Iar persoanele care sunt mai tinere și au un sistem imunitar sănătos, dar care ar dori să fie vaccinate pentru a patra oară, nu ar trebui să fie refuzate. Poate că acest lucru este, de asemenea, un lucru care este menționat doar indirect în recomandarea STIKO, și anume că puteți obține un al patrulea vaccin după ce vă consultați medicii, dacă doriți să îl faceți și dacă l-ați tolerat bine până acum.

Citeste si: Cea mai mare fabrică de iPhone din lume a fost închisă! Afla de ce!

Citeste si: Care este rolul unui diagnostic de sănătate mintală? Afla ce conteaza!

Citeste si: Românii pot beneficia de servicii medicale gratuite, conform legii adoptate la finalul lunii octombrie. Ce condiții trebuie să îndeplinească, pentru a beneficia de ele