Lăsata secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce trebuie să facă toate femeile pe 14 noiembrie. Obiceiul care ține relele la distanță

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 08 aug 2023, 03:20

Pe 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului 2022

Sursa: unsplash

Pe data de 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului 2022. Iată ce trebuie să facă toate femeile în această zi, dar și ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă.

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2022 este, după cum îi spune și numele, ultima zi înainte de Postul Crăciunului 2022. Ce trebuie să facă femeile de Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2022 pentru ca locuința lor și toți cei dragi să fie feriți de rele?

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce trebuie să facă toate femeile pe 14 noiembrie?

Pe 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului 2022, ceea ce înseamnă că este ultima zi în care se mai pot consuma alimente de dulce.

Este o zi foarte importantă pentru toți credincioșii și care este marcată prin diferite ritualuri, obiceiuri și superstiții, în funcție de fiecare zonă a țării. Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2022 pică într-o zi de luni în acest an. Conform rânduielilor bisericești, dacă ar fi picat miercurea sau vinerea, atunci s-ar fi lăsat sec cu o zi înainte.

De Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2022, există o tradiție care se respectă încă din cele mai vechi timpuri.

Se spune că în ultima seară înainte de a intra în Postul Crăciunului, femeile ar trebui să pună toate vasele din casă cu gura în jos. Tradiția spune că cele care vor face acest lucru vor împiedica spiritele rele să ajungă în casa lor și îi vor proteja pe cei dragi de boli și de rele. Vasele se pun cu gura în jos, dar nu înainte de a fi spălate cu mare atenție, astfel încât să nu mai existe urme de grăsime pe ele.
Acest lucru se face pentru a putea folosi aceste vase în zilele de post, atunci când nu mai pot fi consumate alimente de dulce.

Citește și: Astăzi este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce se mănâncă pe 14 noiembrie pentru a avea parte de noroc și belșug

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiții și superstiții care se respectă de Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Obiceiul pe care îl respectă cei care stau la casă

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului pică pe 14 noiembrie 2022, iar în această zi se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Se spune că cei care stau la casă ar trebui să își ungă ușile și ferestrele caselor cu usturoi. Despre acest obicei, vechi de sute de ani, se spune că are puterea de a alunga spiritele rele.

În ziua în care se lasă sec pentru Postul Crăciunului, tradiția spune că este bine ca în fiecare casă să fie organizată o masă îmbelșugată la care să fie invitate toate rudele. Aceasta este ultima masă la care se mai pot consuma alimente de dulce, având în vedere că începând cu data de 15 noiembrie, alimentele de origine animală sunt interzise. La finalul acestei mese, credincioșii obișnuiau în trecut să strângă toate resturile și să le ofere păsărilor, sperând că în acest fel culturile lor vor fi protejate.

Citește și: Astăzi este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce se mănâncă pe 14 noiembrie pentru a avea parte de noroc și belșug

În plus, tot pe 14 noiembrie, de Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, se spune că nurorile ar trebui să facă plăcinte cu brânză dulce și stafide și să le ofere soacrelor. Se crede că acest lucru va face ca relațiile dintre ele să rămână bune pe perioada postului, dar și după terminarea acestuia.

O altă tradiție care se respectă este ploconul pe care finii îl oferă nașilor. Se spune că aceștia trebuie să le ducă nașilor o găină friptă, un colac mare și o sticlă de vin. Finii trebuie să își ceară iertare de la nași dacă le-au greșit cu ceva. 

Când începe și cât durează Postul Crăciunului 2022?

Postul Crăciunului începe în anul 2022 pe 15 noiembrie. Acesta durează 40 de zile, timp în care credincioșii trebuie să se abțină de la ouă, lapte, carne, brânză sau unt. În plus, pentru că postul este atât trupesc, cât și spiritual, credincioșii trebuie să renunțe la mânie, să fie mai buni și mai iertători și să se roage mai mult pentru iertarea păcatelor.

Citeste si: Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2022. Care sunt zilele de dezlegare în Postul Nașterii Domnului