Toți proprietarii de fosă septică, indiferent că este vorba despre persoane fizice sau despre persoane juridice, au obligația de a se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Această obligație este prevăzută într-o lege care a intrat în vigoare în luna mai a acestui an. Până la ce dată se pot înscrie românii în registrul electronic?
Amenzi mari pentru românii care dețin fosă septică și nu se înscriu în registrul electronic
În luna mai a acestui an a intrat în vigoare o lege care îi obligă pe toți proprietarii de fose septice să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Cei care dețin „un sistem individual adecvat de epurare”, mai exact o fosă septică, trebuie să facă acest lucru în termen de 120 de zile de la conectarea locuinței la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate.
Cei care nu respectă legea și nu se înscriu în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate până la data de 30 octombrie 2022 riscă amenzi cuprinse între 5,000 și 10,000 de lei, amenzi care se aplică atât pentru persoanele fizice, cât și
Amenzi pot primi și primăriile care nu întocmesc Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. În cazul lor, amenzile se încadrează între 10.000 de lei și 15.000 de lei.
„Art. 2. – La nivelul unităților administrativ-teritoriale, după caz, a asociațiilor de dezvoltare intercomunitară se realizează și se aprobă o analiză a situației la nivel local, în vederea elaborării Planului urbanistic zonal, cu respectarea prevederilor art.47 alin.(2) lit.d) din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, cu modificările și completările ulterioare, care stabilește zonele:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
a) unde se prestează serviciul public de canalizare, cu respectarea Strategiei locale a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare;
b) unde se prestează serviciul public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate urbane, cu respectarea Strategiei locale de înființare, organizare, gestiune și funcționare a serviciului public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate din cadrul unității administrativ-teritoriale;
c) în care vor fi autorizate sistemele individuale adecvate.
Art. 3. – Sistemele individuale adecvate, indiferent de modul de epurare a apelor uzate, vor fi autorizate prin autorizația de construire emisă de autoritatea competentă, cu respectarea prevederilor art.3 alin.(1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.“, arată legea, potrivit adevarul.ro.