Ce trebuie să facem cu lumânarea de la Înviere? „Aceasta nu este o lumânare obişnuită, ci una care a purtat lumina sfântă de la Ierusalim”

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 ian 2024, 00:20

Ce trebuie să facem cu lumânarea de la Înviere?

Sursa: PixaBay

Slujba de Înviere este un moment important pentru credincioși. Aceștia merg la biserică pentru a celebra Învierea Mântuitorului, dar și pentru a lua lumină.

Slujba de înviere are loc în acest an în noaptea dintre 15 spre 16 aprilie, atunci când credincioșii merg la biserică pentru a sărbători Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, dar și pentru a lua Lumina Sfântă

Citește și: Când ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în România. Sfântul Mormânt este păzit de civil încă de astăzi

Ce facem cu lumânarea de la Înviere?

Mulți credincioși aleg să arunce lumânările cu care au luat Lumina Sfântă în noaptea de Înviere, însă alții aleg să le folosească potrivt tradițiilor și obiceiurilor tradiționale. Această lumânare nu se folosește ca celelalte din Biserică, însă nici nu se aruncă deoarece a fost folosită într-o rânduială aparte. 

Lumânarea sfântă, cu care credincioșii au luat lumină în noaptea de Înviere, se arde în fiecare zi a săptămânii luminate a Paștelui, însă dacă nu avem timp pentru acest lucru, lumânarea este pusă la mormintele persoanelor dragi.

Există și persoane ce păstrează lumânarea, cu încuviințarea preotului, pentru a fi aprinsă în momente de boală, de încercare sau de primejdie. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„E foarte interesant că noi, cei din urban, avem altă rânduială. Anume, mergem acasă cu lumânările aprinse, dar apoi nu doar că o aprindem la masa de Paști, ci şi toată săptămâna luminată. Aceasta este o lumânare diferită de alte lumânări. Când îţi e greu, dacă ai o durere de cap, o dispută în familie, aprinde lumânarea aceasta şi roagă-te lui Dumnezeu şi cântă Hristos a Înviat. Aceasta nu este o lumânare obișnuită, ci una care a purtat lumina sfântă de la Ierusalim.

În felul acesta, toată țara s-a umplut de lumina lui Dumnezeu care aduce bucurie oamenilor”, a explicat părintele Vasile Ioana, potrivit unica.ro

Citește și: Calendar Ortodox sâmbătă, 15 aprilie 2023: Sfânta și Marea Sâmbătă. Tradiții și obiceiuri

Ce fac românii cu lumânarea de la Înviere? Tradiții și obiceiuri

În funcție de fiecare zonă a României, credincioșii au diferite tradiții și obiceiuri ce implică lumânarea de la Înviere.

În unele zone ale țării, fetele ce erau gata de măritat furau puțin din lumânare pentru a o folosi la vrăjile de dragoste pe care le făceau de Sânziene. Un alt obicei cunoscut este ca în noaptea de Sfântul Vasile, să se picure două picături de ceară din lumânarea de la Înviere într-un bol cu apă neîncepută, iar dacă aceste două picături se uneau, înseamnă că bărbatul la care se gândea fata o să îi devină soț.

În zona Moldovei, lumânările ce erau folosite la nuntă trebuiau să fie aprinse cu lumânarea de la Înviere pentru ca mirii să aibă parte de noroc și sănătate. Se mai crede că este bine să faci semnul crucii cu fumul de la această lumânare, pe un prag, grindă sau fereastră, pentru a fi protejat de duhurile necurate.

Citește și: Felicitări de Paște 2023: ”Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să vă aducă cele patru taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă”