Slujba de înviere are loc în acest an în noaptea dintre 15 spre 16 aprilie, atunci când credincioșii merg la biserică pentru a sărbători Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, dar și pentru a lua Lumina Sfântă .
Citește și: Când ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în România. Sfântul Mormânt este păzit de civil încă de astăzi
Ce facem cu lumânarea de la Înviere?
Mulți credincioși aleg să arunce lumânările cu care au luat Lumina Sfântă în noaptea de Înviere, însă alții aleg să le folosească potrivt tradițiilor și obiceiurilor tradiționale. Această lumânare nu se folosește ca celelalte din Biserică, însă nici nu se aruncă deoarece a fost folosită într-o rânduială aparte.
Lumânarea sfântă, cu care credincioșii au luat lumină în noaptea de Înviere, se arde în fiecare zi a săptămânii luminate a Paștelui, însă dacă nu avem timp pentru acest lucru, lumânarea este pusă la mormintele persoanelor dragi.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„E foarte interesant că noi, cei din urban, avem altă rânduială. Anume, mergem acasă cu lumânările aprinse, dar apoi nu doar că o aprindem la masa de Paști, ci şi toată săptămâna luminată. Aceasta este o lumânare diferită de alte lumânări. Când îţi e greu, dacă ai o durere de cap, o dispută în familie, aprinde lumânarea aceasta şi roagă-te lui Dumnezeu şi cântă Hristos a Înviat. Aceasta nu este o lumânare obișnuită, ci una care a purtat lumina sfântă de la Ierusalim.
În felul acesta, toată țara s-a umplut de lumina lui Dumnezeu care aduce bucurie oamenilor”, a explicat părintele Vasile Ioana, potrivit unica.ro .Citește și: Calendar Ortodox sâmbătă, 15 aprilie 2023: Sfânta și Marea Sâmbătă. Tradiții și obiceiuri
Ce fac românii cu lumânarea de la Înviere? Tradiții și obiceiuri
În funcție de fiecare zonă a României, credincioșii au diferite tradiții și obiceiuri ce implică lumânarea de la Înviere.
În zona Moldovei, lumânările ce erau folosite la nuntă trebuiau să fie aprinse cu lumânarea de la Înviere pentru ca mirii să aibă parte de noroc și sănătate. Se mai crede că este bine să faci semnul crucii cu fumul de la această lumânare, pe un prag, grindă sau fereastră, pentru a fi protejat de duhurile necurate.