Ce trebuie să faci ca să îți schimbi permisul auto expirat

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 26 feb 2023, 03:00

Permis de conducere tip

Permisul auto are o valabilitate de 10 ani. Iată ce trebuie să faci ca să îl preschimbi atunci când valabilitatea lui expiră.

Preschimbarea permisului auto se face la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). În Capitală DRPCIV se află pe Șoseaua Pipera, nr. 49.

Trebuie achitată și o taxă de preschimbare permis auto, în valoare de 89 de lei.

Iată de ce acte ai nevoie pentru a-ți putea fi preschimbat permisul auto:

  1. Fișa deținătorului permisului de conducere  – se obține și se completează in format electronic la ghișeu
  2. Cartea de identitate  – original
  3. Dovada plății contravalorii permisului
    de conducere
     – 89 de lei, puteți achita taxa la CEC Bank
  4. Permisul de conducere  (în original) care trebuie preschimbat
  5. Fișa medicală  din care să rezulte că sunteți apt pentru a conduce autovehicule pe care trebuie să o depuneți în original

Citeste si: Aplicația prin care polițiștii află pe loc dacă o mașină nu are RCA. Șoferii riscă amenzi de până la 2000 de lei

Acte necesare preschimbare permis auto

Pentru a-ți preschimba permisul auto, care expiră după 10 ani, trebuie să depui o cerere, pe care o găsești la ghișeu la DRPCIV.

Este foarte importantă și fișa medicală, prin care se atestă că ești apt să conduci un autoturism. Iată actele necesare preschimbării permisului auto, potrivit drpciv.ro:

1)  Cererea  solicitantului care se obține și se completează în format electronic la ghișeu (împreună cu declarația de furt/pierdere, după caz);

2)  Actul de identitate  al solicitantului, original;

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

3) Dovada de plată a contravalorii  permisului de conducere – 89 lei  (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife).

4)  Permisul de conducere  în original;

5)  Documentul emis de o unitate medicală autorizată  din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medial să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere( fișa medicală).

Lista unitaților autorizate este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății( www.ms.ro).

Citeste si: Aplicația prin care polițiștii află pe loc dacă o mașină nu are RCA. Șoferii riscă amenzi de până la 2000 de lei

Atenție, șoferi: Poți fi amendat cu 2.000 de lei dacă nu ai RCA chiar dacă nu folosești mașina!

Potrivit noului Cod Rutier, proprietarii de autoturisme riscă amendă cuprinsă între 1.000 de lei și 2.000

de lei dacă nu au RCA valabil pentru mașina pe care o dețin, chiar dacă circulă sau nu cu ea.

Președintele Biroului Asigurărilor Auto, Mădălin Roșu, a explicat pentru hotnews.ro cum funcționează noua aplicație de mobil care le va permite polițiștilor să afle în doar câteva secunde dacă o mașină are sau asigurare RCA. 

„Aplicația a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracțiuni de secundă aplicația interoghează baza de date AIDA și întoarce răspunsul dacă mașina este e asigurată sau nu.

Apoi polițistul poate lua decizia să oprească mașina și să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care mașina are asigurare, dar e făcută pe seria de șasiu- e în vederea înmatriculării- și atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează șasiul. Se va rezolva în timp și acest aspect.

Se lucrează în prezent și la capacitatea de a filma a aplicației.  În momentul de față aplicația permite căutarea doar după fotografie. Acum se lucrează la testarea unei variante video, adică în timp ce polițistul circulă cu mașina și filmează, aplicația vede numărul și semnalează dacă e asigurată sau nu” a explicat Mădălin Roșu, președintele BAAR, cum funcționează aplicația prin care polițiștii află imediat dacă o mașină are asigurare RCA sau nu. 

Citeste si: Informația care îi salvează pe șoferi de amendă. Cum află Poliția Română dacă ai sau nu poliță RCA