Ce trebuie sa faci cand ai palpitatii?

Autor: D.I.

Multi dintre noi am trecut prin momente cand am simtit cum inima ne bate foarte tare, neregulat sau ne zvacneste in piept.

Acestea sunt palpitatiile si, desi sunt neplacute, de cele mai multe ori nu indica probleme grave de sanatate. Totusi, uneori pot fi semnul ca trebuie sa mergi la medic, pentru ca ai putea avea afectiuni destul de grave.

In mod normal, nu putem simti cum ne bate inima, iar atunci cand acest lucru se intampla, avem senzatia unor batai neregulate sau a unor „falfairi” in piept. Uneori, daca stai intins in pat si ai palpitatii, e posibil sa le simti in zona gatului. Senzatia poate sa apara atunci cand faci un efort fizic intens, cand treci prin emotii puternice sau fara un motiv aparent, chiar si cand dormi.

Iata ce trebuie sa stii despre palpitatii.

De ce apar palpitatiile

Sunt multe motive care pot determina, ocazional, aparitia unor palpitatii. De cele mai multe ori ele apar pe fondul stresului, oboselii, ca urmare a unor emotii intense sau din cauza unui tratament medicamentos. Pot aparea insa si ca urmare a unor probleme medicale, care trebuie investigate si tratate: afectiuni ale tiroidei, febra, hipotensiune arteriala, anemie, tulburari hormomale, tulburari de anxietate.

De obicei nu trebuie sa te ingrijorezi daca ai palpitatii, decat daca aceste senzatii dureaza mult si sunt foarte intense. Totusi, daca observi si aceste manifestari care insotesc palpitatiile, trebuie sa mergi la medic, pentru consultatie si investigatii:

  • Ai ameteli si stari de lesin,
  • Simti o durere in piept,
  • Ai probleme cu respiratia sau o senzatie de sufocare,
  • Ai pulsul peste 120 de batai pe minut sau sub 45 de batai pe minut.
  • Aceste simptome pot fi un semnal de alarma, deoarece pot indica o afectiune cardiaca grava, care trebuie tratata urgent. Riscul este si mai mare daca ai avut in familie rude cu probleme cardiace. De aceea, este bine sa mergi la un medic cardiolog pentru o electrocardiograma si analize de sange.

Schimba-ti dieta si stilul de viata

Daca medicul a constatat ca nu ai probleme cardiace si prin urmare nu trebuie sa iei medicamente, poti preveni aparitia palpitatiilor prin schimbarea stilului de viata. Solutia este simpla si eficienta, un motiv in plus sa adopti in sfarsit o dieta echilibrata si sa ai mai multa grija de tine.

Iata ce trebuie sa faci:

  • Sa te odihnesti suficient si sa eviti stresul,
  • Sa faci miscare, dar sa eviti exercitiile fizice foarte intense,
  • Sa eviti cafeaua, ceaiul negru si alte bauturi energizante,
  • Sa nu fumezi si sa nu consumi alcool,
  • Sa eviti alimentele foarte picante,
  • Sa te hidratezi suficient,
  • Sa mananci multe fructe si legume.

Daca vei face aceste schimbari in viata ta, efectul benefic o sa apara in timp si nu vei mai avea palpitatii. Asta nu inseamna ca poti sa neglijezi vizita anuala la medic, pentru analize si investigatii de rutina. Nu uita ca multe probleme de sanatate pot fi diagnosticate astfel in timp util, inainte sa apara simptomele, iar sansele de vindecare sunt mult mai mari.

 

Taguri: