Sărbătoarea Botezului Domnului se aproprie cu paşi repezi. Astfel, vine întrebarea firească, ce facem cu aghiasma rămasă din alţi ani. Ia-tă ce ne sfătuiesc duhovnicii să facem cu aghiasma veche.
Ce este aghiasma mare
Sfințirea apelor se face de două ori pe an: în ajunul Bobotezei, 5 ianuarie, și cu ocazia sărbătoririi Botezului Mântuitorului pe 6 ianuarie. Aghiasma Mare înseamnă atât sfințire a apei, cât și însăși apa sfințită.
„Și-i dă ei harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toți cei ce se vor stropi și vor gusta dintr-însa să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință…”.
Citeste si: Boboteaza: ce semnifica data de 6 ianuarie pentru credinciosi
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cum trebuie păstrată aghiasma
Agheasma mare trebuie luată doar în sticle foartecurate și păstrată acasă tot într-un loc curat. Dopul sticlei trebuie să fie bine închis. Dacă capătă, cu timpul, un miros neplăcut ar însemna că sticla nu a fost destul de curată sau a fost lăsată destupată. Dacă agheasma capătă miros neplăcut, ea nu se varsă niciodată în chiuvetă, ci doar într-o apă curgătoare curată sau la rădăcină unui copac.
Ce facem cu aghiasma din alţi ani
Tot preoţii recomandă credincioşilor să păstreaze aghiasma la loc de cinste, în sticle curate.
„Se poate bea pe nemâncate în fiecare zi, până pe 14 ianuarie, când este Odovania praznicului Bobotezei. Ea se mai poate bea în zile de post mai aspru sau la unele sărbători, cu binecuvântarea preotului duhovnic, după Spovedanie”, au spus cei de la Arhiepiscopia Tomisului.
Dacă se întâmplă să mai rămână aghiasmă pentru timp îndelungat, părintele Colţea crede că „nu este bine ca oamenii să ceva învechit, să nu-l ispitească pe Dumnezeu, mai ales pentru înţelepciunea şi sănătatea lor”. De aceea, ea trebuie dusă la un râu cu apă curată şi toarnată acolo. Aşa se sfinţeşte întregul curs al acelui râu, iar cine se foloseşte de acea apă, fie că o bea, fie că se spală în ea se sfinţeşte.
O altă soluţie recomandată de preot este ca aghiasma să fie pusă la rădăcina unui copac. „Important este să ne purtăm cuviincios cu cele sfinte, nu doar cu aghiasma, deoarece au fost sfinţite şi sfinţesc la rândul lor”, concluzionează părintele Gheorghe Colţea.
Citeste si: Apa sfinţită de Boboteză se bea doar opt zile! Cum se păstrează şi la ce este folositoare aghiasma?