Nunta este, poate, cel mai important eveniment din viața unor tineri îndrăgostiți. Cu această ocazie se respectă tot felul de tradiții, obiceiuri și superstiții, totul pentru a atrage norocul în calea celor doi miri. Iată ce se face cu lumânările de la nuntă după cununia religioasă.
Ce ar trebui să facă mirii cu lumânările de la nuntă după cununia religioasă?
În ziua nunții, mirii merg la biserică alături de nași pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu. În timpul slujbei, cavalerul și domnișoara de onoare țin lumânările de la nuntă, acestea fiind folosite în timpul ceremoniei. Mirii ies din biserică purtând ei lumânările în mâini, devenind o familie în adevăratul sens al cuvântului.
După terminarea slujbei, de cele mai multe ori, mirii se îndreaptă către petrecerea de nuntă.
Tradiția spune că la opt zile după cununia religioasă, mirii și nașii trebuie să se întoarcă la biserică pentru ca preotul să le citească o rugăciune specială. Acesta este momentul în care aduc cu ei și lumânările de la nuntă. De această dată, mirii nu mai pleacă acasă cu lumânările, ci tradiția spune că este bine să le lase la biserică.
Aceste lumânări vor fi folosite ulterior la ieșirea preotului la vohoduri sau la diferite slujbe.Cu toate acestea, dacă lumânările nu sunt fabricate din ceară de bună calitate și scot mult fum în timpul slujbei, biserica îi poate sfătui pe tinerii căsătoriți să păstreze lumânările în propria casă. Se spune că este bine ca lumânările de la nuntă să fie aprinse în momente importante, cum ar fi aniversarea căsătoriei, nașterea unui copil, dar și în momente de cumpănă, atunci când credincioșii au nevoie de ajutor divin.
Unii oameni le mai aprind atunci când vremea este capricioasă, pentru a ține pericolele la distanță, dar și când au probleme, când apar neînțelegeri în casă sau atunci când se confruntă cu boli grave.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Se spune că lumânarea este un simbol al speranței, lumina ei călăuzindu-i pe credincioși și ajutându-i să aleagă mereu calea cea bună.
Ce simbolizează lumânările de la nuntă?
Lumânările nu sunt aprinse în mod întâmplător în timpul ceremoniei religioase oficiate în cadrul nunții, ci ele au o semnificație aparte. Biserica spune că lumânările de la nuntă simbolizează lumina credinței care ar trebui să îi însoțească pe cei doi miri toată viața, după momentul în care decid să își unească destinele în fața lui Dumnezeu.
Lumânările de nuntă se aprind de către preot, din lumina sfeșnicului. Se spune că, în acest fel, Iisus Hristos îi va călăuzi pe cei doi tineri care urmează să se căsătorească, potrivit doxologia.ro.
În plus, lumânările fac trimitere și către nași, aceștia fiind partenerii de drum ai mirilor, cei care îi vor ajuta și îi vor sfătui ori de câte ori vor avea o problemă.
Citește și: Câți bani se dau la o nuntă, o cununie civilă și la un botez în 2023