Șoferii care depășesc limita de viteză și sunt opriți de poliție pot fi amendați sau chiar pot rămâne fără permisul de conducere, în cazul în care au o viteză mult peste limita legală. În cazul șoferilor care își doresc să vadă dovada video sau foto, aceștia au la îndemână câteva soluții.
Cum poți obține dovada foto sau video dacă ai fost amendat pentru depășirea vitezei legale?
În momentul în care polițiștii constată că un șofer a depășit viteza legală pe un anumit sector de drum, aceștia îl pot sancționa contravențional, întocmind un proces verbal. Deși unii șoferi își doresc să vadă dovada video sau foto a încălcării legii, agentul constatator nu are obligația de a prezenta imaginile, potrivit legii. În această stiuație, dacă șoferul în continuare vrea să vadă imaginile, atunci poate formula o plângere contravențională.
Andreea Dana Fodor, avocat în cadrul Baroului București, a explicat că toți șoferii care se află într-o astfel de situație trebuie să știe că polițiștii nu sunt obligați prin lege să le arate dovezile foto sau video, potrivit avocatnet.ro. Pentru a obține înregistrarea în baza căreia poliștii au amendat un șofer, acesta din urmă trebuie să formuleze o plângere contravențională împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii.
Șoferii pot depune plângerea la judecătoria în a cărei circumscripție a avut loc încălcarea legii și suspendă executarea măsurilor aplicate.
Conform legii în vigoare, agentul constatator aplică sancțiunea în șase luni de la momentul în care șoferul a încălcat legea, iar comunicarea trebuie să fie realizată în două luni de la data aplicării sancțiunii, ceea ce înseamnă că termenul maxim este de opt luni de la săvârșirea faptei.
Pentru că mulți șoferi cred că dacă nu mai primesc nicio amendă acasă procesul-verbal devine nul, Andreea Dana Fodor, avocat în cadrul Baroului București, a sublinat că acesta nu devine nul de drept chiar dacă este comunicat mai târziu de intervalul menționat anterior.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Pentru a nu exista situații în care dovezile video să fie șterse de polițiști, șoferii sunt îndemnați să formuleze plângerile cât mai repede, înainte de expirarea termenului de opt luni.
Citeste si: Regulile de circulație din România ar putea suferi modificări! Ce categorie de vehicule este vizată
Cod rutier 2022, schimbări importante pentru șoferi. Amenzi mai mari pentru depășirea limitei de viteză
Începând cu luna februarie 2022, mai exact după data de 27 februarie, autoritățile au precizat că vor apărea mai multe schimbări în Codul rutier, astfel că se va face majorarea sancțiunilor existente în legislația rutieră sau introducerea unora noi.
În ceea ce privește depășirea vitezei legale, autoritățile au menționat că există un nou prag de viteză pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului auto. Șoferii trebuie să știe că dacă depășesc cu 70 km/h limita legală de viteză vor fi amendați și li se va suspenda exercitatea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.
Citeste si: Codul rutier 2022: Noi reguli pentru cei care își împrumută mașinile! Cum riscați amenzi de 2.900 de lei!