Ce trebuie să faci dacă ai găsit o căpușă pe tine? Recomandările medicilor

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 08 feb 2024, 04:15

Ce trebuie să faci dacă ai găsit o căpușă pe tine?

Sursa: Unsplash

Primăvara începe să își intre în drepturi, iar căpușele încep să își facă apariția în viața noastră. Iată ce trebuie să facem când le găsim pe noi.

Înțepăturile căpușelor sunt adesea inofensive, însă există și situații în care acestea pot provoca reacții averse sau chiar să ne transmită anumite boli. Iată ce ne recomandă medicii să facem dacă găsim o căpușă pe noi.

Citește și: Plantele care alungă țânțarii: Pune-le la geam și nu vei mai avea probleme cu aceste insecte

Ce boli ne pot transmite căpușele?

Ce boli ne pot transmite căpușele?
[Sursa: Unsplash]

Sezonul căpușelor a început deja, iar cu cât începem să petrecem mai mult timp în natură, cu atât mai multe șanse de a fi mușcați de căpușe există. Din cauza schimbărilor climatice din ultimii 10 ani, numărul căpușelor au crescut, iar riscul de a le găsi pe noi sau mușcăturile acestora sunt din ce în ce mai mari.

„Într-adevăr sunt mai multe căpușe acum, probabil și pentru că este mai cald afară în comparație cu vremea de acum 10 ani. Alt motiv pentru care azi sunt raportate mai multe mușcături de căpușe decât în trecut, este că suntem mai aproape de natură, ieșim mai des în natură, suntem mai aproape de animale, casele sunt mai aproape de păduri”, a spus doctorul Popescu Corneliu Petru – medic primar boli infecțioase pentru freerider.ro

Este important să cunoaștem cei doi termeni pe care îi întâlnim atunci când vorbim despre căpușe, Borrelia o regăsim în căpușa infectată, iar Lyme este boala care poate apărea la om atunci când o căpușă infectată ne mușcă. Lyme nu este singura boală pe care mușcătura unei căpușe poate să ne-o transmită, printre altele se numără și febra butonoasă sau encefalita. 

Deși mulți oameni sunt îngrijorați în această perioadă de căpușe, doctorul menționează că șansele de infectare sunt mici, iar pentru câteva boli există și tratament. 

Citește și: Cum să scapi de furnici în doar 3 zile fără insecticide: soluția pe care o ai deja în casă

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Ce trebuie să faci dacă ai găsit o căpușă pe tine?

Primăvara începe să își intre în drepturi, iar căpușele încep să își facă apariția în viața noastră
[Sursa: Unsplash]

Dacă totuși s-a întâmplat să mergem la o plimbare și să vedem când ajungem acasă că avem o căpușă pe noi, trebuie să urmăm câțiva pași ce ne vor ajuta. Primul lucru pe care trebuie să îl facem pentru a preveni acest lucru este să facem duș de fiecare dată când venim din natură pentru a verifica dacă avem căpușe. 

Dacă o găsim pe noi, este bine ca aceasta să fie scoasă în mai puțin de 24 de ore, perioada în care riscul de infectare nu este la fel de mare. Pentru a scoate căpușa putem să mergem la medic pentru a o extrage cu ajutorul unei pensete medicale sau putem să o scoatem acasă prin rotire cu o pensetă. Este necesar ca acest proces să se realizeze prin rotire pentru a prinde cleștii căpușei, astfel încât să nu existe riscul să se rupă.

Este important să nu rămână în tine capul căpușei pentru că riscul de infecție crește iarăși, însă dacă rămân cleștii, aceștia vor fi eliminați natural de corpul tău. 

În acest moment trebuie să nu folosim sfaturile băbești, adică să nu punem pe căpușă spirt, ulei mentolat sau alte astfel de leacuri. „Nu se pune nimic pe căpușă. Aceasta se extrage mecanic direct în sus”, menționează doctorul.

Citește și: Doua insecte aprobate pentru consumul uman in Europa!

 

Taguri: