Ce trebuie să faci de Sfinții Constantin și Elena 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă în această zi. Florile care nu trebuie să lipsească din casă

Autor: Amalia Georgescu

Tradiții și obiceiuri care se respectă de Sfinții Constantin și Elena 

Sursa: Captură YouTube

Sfinții Constantin și Elena sunt sărbătoriți în anul 2022 pe data de 21 mai. Care sunt tradițiile, superstițiile și obiceiurile care se respectă în această zi. Iată ce e bine să faci și ce e interzis.

Românii respectă tradiții, obiceiuri și superstiții la fiecare mare sărbătoare din calendarul creștin ortodox, astfel că sărbătoarea închinată Sfinților Constantin și Elena nu face excepție. Iată ce e bine să faci în această zi, ce flori nu ar trebui să lipsească din nicio casă, dar și ce lucruri sunt interzise pe data de 21 mai 2022, atunci când în calendarul ortodox este sărbătoare cu cruce roșie.

Constantin și Elena 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă în această zi de sărbătoare 

Sfinții Constantin și Elena sunt prăznuiți în fiecare an în luna mai, mai exact pe data de 21 mai. Pe lângă faptul că în foarte multe case este prilej de sărbătoare, având în vedere că numele celor doi mari sfinți este purtat de mulți români, în popor se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

Cea mai importantă tradiție legată de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este cea potrivit căreia în fiecare casă ar trebui să existe cel puțin trei bujori îmbobociți.

Se spune că cei care vor avea aceste flori în casă vor fi feriți de rele, vor avea parte de armonie, înțelegere și liniște în familie.

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, ceea ce înseamnă că sunt interzise activitățile casnice sau lucratul în gospodărie. Dacă femeile nu au voie să calce, să spele sau să coasă, bărbaților le este interzis să lucreze pământul, să facă reparații în gospodărie, să bată cuie.

Se crede că această zi ar trebui dedicată odihnei și că cei care vor munci astăzi nu vor reuși să obțină ceea ce și-au propus. Mai mult decât atât, se spune că orice este plantat astăzi va ajunge să se usuce, în cele din urmă.

Pentru a nu alunga norocul din casă și pentru a avea în continuare spor în toate, o superstiție veche spune că oamenii nu ar trebui să hrănească astăzi păsările cerului.

În anumite zone din țară, de Sfinții Constantin și Elena există obiceiul de a da cu tămâie în casă și de a stropi cu agheasmă. Femeile fac acest lucru pentru a alunga duhurile necurate și forțele răului.

În trecut, pentru a fi apărați de rele, țăranii făceau un foc mare și treceau prin fumul acestuia oile, crezând că vor fi protejate de forțele răului.

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena? Sărbătoare mare pentru credincioși pe 21 mai 2022

Sfinții Constantin și Elena sunt sărbătoriți pe 21 mai 2022, aceasta fiind una dintre cele mai importante sărbători ale lunii. Cei doi mari sfinți au fost foarte dedicați credinței, dovedind acest lucru în repetate rânduri.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfânta Elena, mama Sfântului Constantin, este cea care a găsit crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Crezând în Dumnezeu și dorind ca și cei din jur să aibă ocazia de a afla învățăturile Domnului, Sfânta Elena a construit mai multe biserici importante, cele mai cunoscute fiind Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem sau Biserica din Nazaret.  

Despre Sfântul Constantin, Biserica Ortodoxă Română amintește că a primit mai multe semne divine și care i-au întărit și mai mult credința în Dumnezeu. Urmând să aibă o luptă grea împotriva lui Maxențiu, Sfântul Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și mesajul: „ Prin acest semn vei birui”. La scurt timp, marelui sfânt i-a apărut în vis Iisus Hristos, Mântuitorul cerându-i să pună semnul crucii pe toate steagurile armatei. Făcând acest lucru, Sfântul Constantin a reușit să iasă învingător în lupta împotriva lui Maxențiu.

Sfântul Constantin a luptat pentru credința creștină și a oprit prigonirea creștinilor. 

Citeste si: Cine au fost Sfinții Constantin și Elena, sărbătoriți de ortodocși pe 21 mai

Rugăciunea către Sfinții Constantin și Elena

Creștinii care merg la biserică pe 21 mai 2022, atunci când sunt prăznuiți Sfinții Constantin și Elena, dar și cei care întâmpină sărbătoarea în propria locuință trebuie să știe că este foarte bine să rostească rugăciunea închinată celor doi mari sfinți.

Se spune că această rugăciune este de mare ajutor în special celor care au probleme foarte mari, care au greutăți pe suflet și care nu își pot găsi liniștea.

„Sfinților Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noștri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiți în nevoi şi ne ajutați. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioșilor, ci mijlociți la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toți să ne întărească în credința, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”, aceasta este rugăciunea puternică închinată Sfinților Constantin și Elena.

Citeste si: Ce se dă de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Alimentele pe care e bine să le împarți pe 21 mai 2022