Dar ingrijirea gazonului este o activitate mai solicitanta decat pare la prima vedere, mai ales cand te confrunti cu boli ale ierbii sau diferite ciuperci care afecteaza modul in care creste iarba. Daca te confrunti cu o astfel de problema, este important sa identifici in primul rand cauza, apoi sa tratezi si sa iti mentii gazonul frumos.
1. Inaltimea gazonului face diferenta
Cum iti tunzi gazonul este, iarasi, extrem de important.
2. Nu este suficient doar sa uzi gazonul
Iarba trebuie udata o data la cateva zile, tinand cont si de vremea de afara, bineinteles. Udatul se face de regula dis de dimineata sau pe inserat, pentru ca, in caz contrar, actiunea soarelui va fi amplificata de reflexia razelor in pelicula de apa si astfel gazonul va capata acel aspect de uscat sau ars. Insa nu este destul doar sa uzi iarba in mod regulat.
Este recomandat sa folosesti fertilizante, pentru ca iarba sa creasca mai repede si in mod egal, asa ca nu neglija acest aspect.3. Invata sa previi mucegaiul de zapada
Cele mai multe probleme cu gazonul apar imediat dupa ce se termina vara, cand umiditatea din aer creste, iar temperatura de afara scade brusc, mai ales pe timpul noptii. Una dintre cele mai comune cauze ale aparitiei acelor zone maronii pe gazon, in care iarba se usuca, este o ciuperca, numita traditional „mucegaiul de zapada“.
Aceste pete trebuie greblate si in locul acela poti semana din nou gazon. Daca observi insa ca acestea reapar, este posibil sa fie soiul de iarba de vina si sa ai nevoie de unul mai rezistent, potrivit tipului de sol si zonei in care locuiesti.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
4.
Ierburile salbatice care iti cresc in gradina consuma din rezerva de minerale din sol de care are nevoie gazonul si, in plus, arata inestetic. De aceea, este important sa scapi de ele imediat cum le observi. O toaletare a gradinii se face mai ales primavara, dar si toamna iti poti pregati peluza pentru sosirea anotimpului rece.
5. Asigura-te ca gradina ta primeste suficienta lumina
O peluza frumoasa are nevoie de cat mai multa lumina pentru ca iarba sa creasca uniform. Cu siguranta ai observat ca in zonele umbrite gazonul nu este la acelasi nivel cu cel aflat la soare. Daca ai copaci care blocheaza foarte mult accesul razelor de soare, incearca sa indepartezi ramurile uscate, precum si o parte din cele care cresc in mod inegal, asfel incat gazonul sa primeasca mai multa lumina.
Modul in care ai grija de peluza ta la inceputul toamnei se va vedea mai ales in primavara. Un gazon ingrijit corect va creste des, verde si frumos si va fi lipsit de boli sau ciuperci daunatoare, asa ca acorda-i suficienta atentie.
Sursa foto: Shutterstock