Ce trebuie să faci pentru a deveni astronaut. Iuri Gagarin este primul om care a ajuns în spațiu

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 dec 2023, 01:55

Ce trebuie să faci pentru a deveni astronaut

Sursa: Unsplash

Visul multor persoane, încă din copilărie, este de a deveni astronaut, iar aceștia sunt pașii ce trebuie urmați pentru a își transforma visul în realitate.

Mulți oameni au o pasiune pentru spațiu, necunoscut și astronauți, iar aceștia sunt pașii ce trebuie să îi urmați pentru a devenit cosmonaut.

Citește și: Șeful NASA crede că astronauții chinezi vor lua porțiuni din Lună!

Ce să faci pentru a deveni astronaut

Ce să faci pentru a deveni astronaut
[Sursa: Unsplash]

Mulți oameni își doresc să fie astronauți sau să descopere spațiul, multe persoane având o pasiune pentru necunoscut. Astronauții trec printr-un proces destul de dificil de selectare, aceștia trebuind să treacă mai multe teste.

Primul pas pe care oamenii ce își doresc să devină astronauți trebuie să îl facă este să treacă de procesul de înscriere, după care va urma un pas eliminatoriu, prin care sunt verificate datele persoanelor.

Datele ideale pe care trebuie să le prezinte un candidat sunt certificatul de sănătate specific unui pilot clasa a II-a, dar și diploma de absolvire a unei universități de ,,științe exacte”. Candidații trebuie să știe să înoate, să aibă permis de conducere, să aibă o vedere perfectă, să cunoască foarte bine limba engleză și să fie dispuși să învețe rusa.

Persoanele ce trec de această verificare vor fi supuși anumitor teste psihologice, ce supune verificarea cognitivă, motrică, tehnică și de personalitate. Următoarea testare de care viitorii cosmonauți vor trebui să treacă este cea psihometrică, urmată de exerciții de grup, exerciții individuale și de teste practice.

Una dintre cele mai importante faze din cadrul acestei selectări este testarea abilităților fizice și mentale, ce sunt raportate la standardele medicale internaționale pentru misiunile spațiale.  Urmează astfel interviurile finale cu directorii generali.

Citește și: SpaceX: echipajul complet pentru misiunea pe Lună finanțată privat!

Iuri Gagarin este primul om care a ajuns în spațiu

Iuri Gagarin este primul om care a ajuns în spațiu
[Sursa: Unsplash]

Iuri Gagarin a fost primul om ce a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului. Astronautul s-a născut la data de 9 martie 1934, într-un sat din apropierea orașului Gjatsk, URSS. Acesta era al treilea copil dintr-o familie de patru, iar pasiunea sa pentru spațiu încă de la o vârstă fragedă.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cosmonautul a fost la început turnător de metalurgie, făcând studii în acest sens, dar Iuri Gagarin a decis să vrea să facă ceva și cu pasiunea lui, așa că a decis să urmeze cursuri de pilotaj, în timp ce studia la un colegiu.

În cadrul acestui colegiu, Iuri a avut un profesor de matematică ce l-a inspirat foarte mult, mai ales că a luptat în Al Doilea Război Mondial, ca pilot al Forțelor Aeriene Sovietice. Acest profesor l-a inspirat și motivat să urmeze și el școala de cadeți a Forțelor Aeriene Sovietice.

În anul 1957, Iuri Gagarin a terminat această școală, urmând să își facă debutul în lumea pilotajului. După doar câțiva ani în care a fost pilot, acesta a fost promovat la postul de locotenent, urmând să ajungă la gradul de locotenent major.

Anul 1960 a fost cel în care Iuri Gagarin a aflat despre un proces secret de selecție pentru a trimite în spațiu o persoană. După multe procese de selecție, Iuri alături de alți candidați au fost aleși pentru a fi supuși la anumite experimente pentru a le testa fizicul și psihicul. La sfârșitul acestor teste, Iuri Gagarin a fost persoana ce a răspuns cel mai bine la aceste teste, astfel a fost ales să ajungă în spațiu.

Nava spațiala pe care se afla Iuri Gagarin a decolat la data de 12 aprilie 1961, iar zborul a fost de o oră și 29 de minute, ajungând la o altitudine de 301 kilometri.

Citește și: NASA a lansat cu succes cea mai puternică rachetă spre Lună. Care este misiunea Artemis

Surse: desprelume.ro, digi24.ro