Ce trebuie să faci pentru a primi talonul de pensie în format electronic?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 oct 2024, 01:10

Pensionarii care doresc să primească talonul de pensie electronic trebuie să aibă un cont pe site-ul CNPP

Sursa: pexels.com

Pensionarii care vor să primească talonul în format electronic trebuie să urmeze următorii pași.

Pensionarii români au posibilitatea să primească talonul de pensie în format electronic, fie prin e-mail, fie prin intermediul aplicației lansate recent de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Această schimbare vine în contextul eforturilor de digitalizare și modernizare a sistemului de pensii, oferind beneficiarilor opțiunea de a primi talonul mov în format clasic (fizic) sau online.

Ce trebuie să faci pentru a obține talonul de pensie în format electronic?

Cei care doresc să primească talonul de pensie electronic trebuie să aibă un cont pe site-ul CNPP. Dacă nu au unul, pot urma pașii de înregistrare detaliați pe portalul CNPP și să își creeze un cont. Acesta se creează destul de ușor, fiind nevoie doar să urmați pașii conform cerințelor site-ului.

Utilizatorii trebuie să completeze o cerere tip, descărcabilă de pe site-ul CNPP, și să o încarce prin accesarea secțiunii "Depunere cereri și documente" din meniul "Comunicare cu publicul" din portalul CNPP.

Cum poate fi accesat contul și cum se poate depune cererea online?

- Se accesează contul online cu datele de autentificare.

- Se navighează către secțiunea "Completare formulare"- "Depuneri cereri si documente"- "Pensii"- "Document de informare".

Citește și: Anunț important pentru seniori! Ce se întâmplă cu pensiile românilor după recalculare: ”Absolut toate pensiile din România”

- Se selectează "Transmiterea documentului de informare online" și se completează informațiile necesare.

- Cererea semnată electronic sau olograf este încărcată prin intermediul butonului "Alege fișier".

- Se completează codul CAPTCHA și se salvează cererea.

Trebuie să știți că utilizatorii vor primi un mesaj de confirmare că cererea a fost transmisă cu succes către CNPP, indicând că aceasta va fi prelucrată de casa teritorială de pensii aleasă la completarea cererii.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Recepția e-mailurilor de informare:

Potrivit avocatnet.ro, prima etapă constă în primirea unui e-mail de informare cu numărul de înregistrare alocat din portalul CNPP.

Ulterior, beneficiarii vor primi un alt e-mail de înregistrare a cererii în cadrul sistemului CNPP, conținând și numărul alocat de Registratura casei teritoriale de pensii.

Vizualizarea cererii și confirmarea finală:

Beneficiarii pot vizualiza detaliile cererii în secțiunea "Cererile mele".

După aprobarea cererii în cadrul sistemului CNPP, aceștia vor primi un e-mail final de confirmare.

Verificarea autenticității talonului mov:

Instituțiile/societățile/autoritățile publice pot verifica autenticitatea talonului în secțiunea "Contact – Verificare document de informare" pe portalul CNPP.

Verificarea poate fi făcută prin introducerea identificatorului unic de pe talon sau prin scanarea codului QR.

Astfel, această tranziție către talonul de pensie electronic reprezintă un pas semnificativ în modernizarea sistemului de pensii din România, facilitând accesul pensionarilor la informațiile privind plățile.

Românii au posibilitatea să primească talonul de pensie în format electronic
[Sursa: pexels.com]

Opțiunea de a alege între talonul fizic și cel electronic oferă flexibilitate beneficiarilor, adaptându-se nevoilor și preferințelor fiecăruia.

Este esențial ca pensionarii să urmeze cu atenție pașii descriși de CNPP pentru a beneficia de această nouă facilitate și pentru a asigura autenticitatea talonului electronic.

Citește și: Anunț important din partea Casei de Pensii: Trei tipuri de pensii nu beneficiază de nicio mărire în 2024. Care sunt acestea

Odată cu această inițiativă, se deschide calea către o administrare mai eficientă și transparentă a sistemului de pensii în era digitală, contribuind la simplificarea procedurilor pentru pensionarii din România.