Ce trebuie să mănânci în a doua zi de Crăciun ca să-ți meargă bine tot anul

Author: Catalina Giol

Masa de Crăciun

Sursa: Unsplash

Atât prima zi de Crăciun, cât și cea de-a doua, sunt la fel de importante și necesită aceeași pregătire îndelungată. Masa de Crăciun în familie sau cu prietenii reprezintă un eveniment însemnat care face parte din tradiția de sărbători. Totuși, ceea ce pui pe masa festivă are o semnificație foarte importantă și îți poate aduce fie noroc, fie ghinion. Iată ce trebuie să mănânci de Crăciun

Crăciunul este una dintre cele mai iubite și așteptate sărbători ale întregului an. Ziua Nașterii Domnului este un eveniment plin de tradiții și obiceiuri străvechi. O mare majoritate dintre aceste tradiții au fost adaptate vremurilor prezente și se practică încă și astăzi. Mersul cu colindul, împodobirea bradului și oferitul cadourilor nu sunt decât o mică parte dintre tradițiile specifice acestei sărbători.

Crăciunul nu înseamnă însă doar vacanță și cadouri. Această sărbătoare are ca scop aducerea tuturor membrilor familiei și a persoanelor apropiate într-un singur loc, la masă, unde se poate mânca, discuta și petrece timp împreună. Din această cauză masa de sărbătoare trebuie să includă tot felul de preparate pe placul tuturor invitaților, astfel încât toată lumea să fie mulțumită. Pe lângă gustul divin pe care îl are mâncarea, aceasta vine la pachet și cu câteva semnificații, diferite de la un preparat la altul.

Iată cu ce feluri de mâncare, care să îți aducă numai bucurii în noul an, să îți surprinzi invitații la masa de a doua zi de Crăciun:

Citeste si: Semnificația bradului împodobit: Ce reprezintă pomul de Crăciun pe care îl montăm și împodobim în fiecare iarnă

Aperitive

Aperitivul reprezintă un fel de mâncare mai ușor, potrivit pentru începutul mesei în familiei. Acesta poate fi format din diferite platouri care să conțină mai multe preparate reci. Câteva posibile variante de preparate sunt: cașcaval, diferite tipuri de brânză, șuncă, rulouri de prosciutto, caltaboș, legume proaspete (ardei, roșii, castraveți și altele), salată de boeuf, dar și fructe.

Aperitive de Crăciun
[Sursa: PixaBay]

Din categoria fructelor prezente pe masa de Crăciun trebuie să facă parte strugurii, care semnifică prosperitate financiară și care aduc noroc din punct de vedere al banilor, și fructele cu formă rotundă, de

pildă portocalele, care sugerează ideea de infinitate și care, dacă sunt consumate în a doua zi de Crăciun, aduc sănătate și bucurii în noul an.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Felul principal

Felul principal este de departe cel mai important element de pe masa de a doua zi de Crăciun. Acesta este de obicei format din preparate tradiționale precum sarmale sau friptură. Totuși, faptul că acestea două sunt feluri de mâncare deja arhicunoscute nu înseamnă că gospodinele nu pot aduce o picătură de originalitate în prepararea acestora.

De exemplu rețeta clasică de sarmale în foi de varză acră poate fi înlocuită cu: sarmale în foi de viță-de-vie, sarmale de pui, sarmale în foi de varză dulce, sarmale de post și o multitudine de alte variante. La fel și friptura de porc poate fi asezonată cu o multitudine de condimente mai puțin folosite în bucătăria tradițională, precum cuișoarele, lămâia, mierea sau scorțișoara.

Se spune că merele ar trebui mâncate în zilele de Crăciun deoarece aduc sănătate și putere celui care le consumă. Cel mai bun mod de a mânca un măr în aceste zile de sărbătoare este de a-l include într-un preparat principal. Astfel, gospodinele pot încerca să pună pe masa invitaților un jambon de porc gătit încet la cuptor cu mere caramelizate și suc de lămâie.

Desert

Desertul este de asemenea un alt element important ce nu trebuie să lipsească de pe masa festivă cu ocazia celei de-a doua zi de Crăciun. Acesta poate fi format din aproape orice, de la clasicul cozonac la bomboane simple, dar gustoase. Ciocolata de casă poate fi de asemenea folosită pe post de desert la masa de sărbătoare. Trufele de Crăciun cu ciocolată și portocale sunt și ele un tip de desert pe placul tuturor, alături de gustoasele prăjituri de casă precum Albă-ca-Zăpada  sau tortul tiramisu.

Pentru persoanele care își doresc să mănânce ceva dulce dar cu mai puține calorii fructele sun mereu o opțiune potrivită. Astfel fructele rotunde precum portocalele, merele sau mandarinele, care sugerează sănătate și prosperitate pot fi cu ușurință adăugate în meniul din cea de-a doua zi de Crăciun.

Prăjitură Tiramisu
[Sursa: PixaBay]

Superstiții despre masa de a doua zi de Crăciun

A doua zi de Crăciun nu este mai puțin importantă decât prima și din această cauză vine de asemenea cu câteva superstiții despre ce trebuie să faci sau să nu faci la masa de sărbătoare. Iată câteva dintre acestea:

  • Masa festivă trebuie să aibă 12 feluri de mâncare, potrivite pentru toate gusturile invitaților, care să reprezinte cei 12 sfinți apostoli ai mântuitorului Iisus Hristos;

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Ignat: De ce nu e bine să coși în această zi

  • Trebuie să se așeze pe masă vâsc și câțiva căței de usturoi pentru a alunga toate spiritele rele și pentru a aduce noroc și bucurii în noul an;
  • O mare parte din preparatele de pe masa de sărbătoare trebuie fierte deoarece se spune că acest lucru asigură prezența mâncărurilor și în anul următor;
  • Pentru persoanele care locuiesc în zona rurală, dacă se poate, pe masă ar trebui așezat puțin fân care la sfârșitul serii se dă de mâncare la vaci pentru fii sănătoase și a da lapte tot restul anului;
  • Copiii ar trebui să mănânce câte o bucățică de dovleac în fiecare dintre zilele de Crăciun pentru a fi sănătoși tot anul;
  • Masa din cea de-a doua zi Crăciun și decorațiunile aferente trebuie strânse și aranjate abia după miezul nopții pentru a nu alunga norocul din casă.