Ce trebuie să mâncăm de Sfântul Andrei. Alimentele care ne asigură un an prosper

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 nov 2024, 12:38

Ce trebuie să mâncăm de Sfântul Andrei

Sursa: Pexels.com

Sfântul Andrei este pomenit la data de 30 noiembrie 2024, iar românii consumă anumite alimente pentru a avea parte de un an prosper și a se feri de spiritele rele.

Sfântul Andrei este celebrat în fiecare an la data de 30 noiembrie 2024, fiind pomenit în timpul Postului Crăciunului. Această sărbătoare este trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, motiv pentru care credincioșii au dezlegare la pește. Iată ce trebuie să mâncăm de Sfântul Andrei.

Ce trebuie să mâncăm de Sfântul Andrei

Sfântul Andrei este prăznuit anual la data de 30 noiembrie, iar credincioșii țin cont ca de pe mesele lor să nu lipsească anumite alimente care să le asigure un viitor prosper.

Ziua de 30 noiembrie este trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce roșie, ceea ce înseamnă că creștinii au dezlegare la pește în Postul Crăciunului, aliment ce nu trebuie să lipsească de pe masa lor de Sfântul Andrei.

“Da, este dezlegare la grătare, într-adevăr, dar grătar cu pește! Biserica ne îndeamnă să sărbătorim cu smerenie și moderație, alături de cei dragi! Le spun și eu tuturor românilor, care poartă numele de Andrei sau Andreea, că ne rugăm pentru sănătatea și mântuirea lor! Să nu uităm de moderație, ne aflăm într-o perioadă binecuvântată, a Postului Nașterii

Domnului!”,
a spus părintele Gabriel Cazacu, potrivit fanatik.ro.

Citește și: Sf. Andrei, 30 noiembrie 2024: De ce fetele tinere trebuie să mănânce turte sărate în această zi! Motivul pentru care femeile nu mai au voie să țese și să toarcă până la Crăciun

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați! "Eu am trecut prin greutăți cu ea și suntem atât de apropiați, pentru că am sprijinit-o!"

Un alt aliment consumat de români pe parcursul zilei de 30 noiembrie este usturoiul. Acesta este folosit și pentru a unge geamurile și ușile de Sfântul Andrei, însă este recomandat și pentru consum în această zi de sărbătoare, astfel încât să ținem la depărtare spiritele necurate, vrăjile și blestemele. Usturoiul poate fi consumat crud sau în diferite preparate.

Un alt preparat pe care trebuie să îl mâncăm de Sfântul Andrei este un desert din copilărie, realizat din boabe de porumb sau grâu, nuci și zahăr.

Se crede că acest desert ne poate aduce un an prosper, în care suntem feriți de boli și necazuri. Pentru a prepara acest desert trebuie să punem la fiert boabele de porumb sau grâul, după care să le amestecăm cu nucile și zahărul sau mierea, în funcție de preferințele fiecăruia, potrivit playtech.ro.

Ce preparat trebuie să prepare fetele nemăritate pentru a își visa alesul

Fetele nemăritate pun busuioc sub pernă pentru a își visa ursitul însă există și zone în care fetele sunt încurajate să prepare o turtă din aluat foarte sărat. După ce turta este pregătită de fetele nemăritate trebuie să fie pusă la copt pe cărbuni încinși. Înainte ca fetele să se culce trebuie să mănânce doar jumătate din turtă, în timp ce cealaltă jumătate o să fie pusă sub pernă, până dimineața.

Se crede că astfel tinerele își vor visa alesul, ce vor veni în visul lor pentru a le aduce apă de băut. În cazul în care bărbatul refuză să le aducă apă, atunci fata trebuie să mai aștepte până la căsătorie.