Ajunul Bobotezei 2023, ziua în care cerurile se deschid, iar creștinii postesc pentru putea gusta cu vrednicie din apa sfințită- Agheasma Mare. O zi a tradițiilor, a obiceiurilor și a superstițiilor transmise din generație în generație, data de 5 ianuarie are o semnificație aparte pentru români. Ce trebuie să pui de masă în Ajun de Bobotează 2023, potrivit datinei și obiceiului românesc.
Ce trebuie să pui pe masă în Ajunul Bobotezei 2023
Ziua în care se sfințesc apele, dar și casele românilor, Ajunul Bobotezei 2023 este sărbătorit în fiecare an pe data de 5 ianuarie.
Ajunul Bobotezei precede Boboteaza, sărbătoare dedicată purificării naturii, și mai ales a apelor, de forțele răului.
Potrivit obiceiului popular, în Ajunul Bobotezei se pregăteşte o masă asemănătoare cu masa din ajunul Crăciunului. Sub faţa de masă se pune fân sau otavă, iar pe fiecare colţ se pune câte un bulgăre de sare. Acest obicei este menit să atragă belșugul și să-i păzească de rele pe toți membrii familiei în noul an.
Apoi pe masă se aşează 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiuşele babei” (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.
Nimeni nu se atinge de bucate până nu soseşte preotul cu Iordanul sau Chiralesa, pentru a sfinţi masa.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În tradiţia ortodoxă, Ajunul Bobotezei este zi de post, şi se spune că cel care va posti în această zi va avea noroc tot anul.
În Ajun de Bobotează 2023 fetele își află ursitul
În Ajun de Bobotează se crede că fetele de măritat îşi pot afla ursitul. Ele trebuie să pună un fir de busuioc sub pernă în noaptea de ajun şi astfel îl vor visa pe cel sortit lor.
În unele zone ale ţării se crede că firul de busuioc trebuie cerut de la preot sau furat de la preot.Tot legat de aflarea sortitului, se crede că fetele tinere care vor pune busuioc la streaşina casei, iar a doua zi acesta va avea chiciură pe el, atunci se vor mărita cu un bărbat bogat, iar dacă fetele se împiedică şi cad pe gheaţă în această zi atunci căsătoria este foarte aproape.
În unele zone ale țării, în ajunul Bobotezei, se spune că pentru a-şi visa alesul, fetele trebuie să mănânce o turtă frământată doar cu 9 degete din 8 linguri de făină şi o lingură de sare şi să-şi lege pe inelar un fir roşu de mătase.
Sursă: libertatea.ro