Ce trebuie să spui când dai sau primești de pomană?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 mar 2024, 20:35

Ce trebuie să spui când dai sau primești de pomană?

Sursa: doxologia.ro

Pomana reprezintă un act de milostenie ce se face atât pentru ajutorarea celor vii, cât și pentru sufletul morților.

Pomana reprezintă un obicei pe care oamenii îl realizează de secole, în special în urma unei treceri în neființă, atunci când rudele persoanei sfințesc lucrurile ce se dăruiesc celor săraci în cadrul unei slujbe speciale. 

Citește și: Moșii de vară 2023: De ce este bine să dai vase de pomană în această zi?

Ce trebuie să spui când dai sau primești de pomană?

Atunci când o persoană trece la cele veșnice, rudele acesteia se ocupă de pomană. Prima astfel de pomană se realizează chiar după înmormântare, atunci când lucrurile ce se dau de pomană se sfințesc, prin intermediu unei slujbe speciale numite panihida. Acest obicei se repetă după la 3, 9 și 40 de zile, la o jumătate de an, la un an, la 7 ani după deces, dar și la diferitele momente de pomenire a morților celebrate de Biserică. 

Este bine ca atunci când primim de pomană să spunem „bogdaproste’’, urmat de primirea acestui pachet cu sufletul deschis. Originea acestui cuvânt vine din ruso-slavă și este considerată o formă de mulțumire ce este folosit în cadrul bisericii. Cuvântul „bogdaproste’’ se poate traduce ca și „Dumnezeu să ierte”. 

Când dăm de pomană, facem un act de milostenie pentru ajutorarea celor vii și pentru sufletul celor trecuți la cele sfinte.

Atunci când împărțim diferite pachete de pomană este bine să îi spunem celui care primește „primește această pomană pentru sufletul (adăugăm numele persoanei decedate)”.

Pomana se poate organiza sub formă de masă, în jurul căreia se strâng mai multe persoane, la care rudele persoanei decedate pot pregăti tot feluri de preparate, reci sau calde, însă trebuie să ne interesăm dacă perioada în care pomana este realizată se află în post sau nu.

În cazul în care facem pomană sub formă de pachete, atunci acestea pot include și mâncăruri gătite sau diferite produse alimentare ambalate, dar și produse de uz casnic, precum lingurițe, vase, căni. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Sâmbăta Morților 2023: Ziua în care se fac pomeniri, înainte de Rusalii

Rugăciune pentru cei adormiți

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Citește și: Sărbători iunie 2023: Când este cruce roșie și cruce neagră în calendarul ortodox?

Surse: spynews.ro, doxologia.ro

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?