Ce trebuie să știe românii care organizează nunta în anul 2025

Autor: Bianca Vidoi

Ce trebuie să știe românii care organizează nunta în anul 2025

Sursa: freepik

Sezonul nunților se apropie, iar viitori miri încearcă să finalizeze organizarea celui mai important eveniment al vieții lor.

Nunțile sunt organizate cu multe luni înainte sau poate chiar ani, însă emoțiile îi pot face pe miri să uite câteva detalii importante, precum valabilitatea analizelor pe care trebuie să le prezinte la oficiul stării civile sau documentele pe care trebuie să le prezinte la primărie. Iată ce trebuie să facă românii care organizează nunta în anul 2025 

Ce trebuie să știe românii care organizează nunta în anul 2025

Sezonul nunților se apropie, iar cuplurile care își unesc destinele sunt tot mai emoționate. Fiecare zi care trece îi apropie de ziua în care o să spună „DA” la starea civilă, iar stresul începe să își facă simțita prezența în viața mirilor. Deși organizarea acestor evenimente a fost realizată cu mută atenție și grijă, sunt anumite aspecte pe care mirii le pot da uitării.

Mirii care aleg să realizeze căsătoria civilă pe parcursul anului 2025 trebuie să depună toate actele la primăria unde locuiește unul dintre ei.

Unul dintre actele pe care trebuie să le depună la primărie este declarația de căsătorie, iar cuplurile trebuie să știe că se pot căsători între a 11-a și a 30-a zi de la depunerea declarației.

Această declarație este completată de către mirii care urmează să se căsătorească civil, în scris. Astfel, cununia civilă se poate organiza la primăria unde au fost depuse documentele, dar și în altă locație, cu aprobarea primarului.

Alături de această declarație de căsătorie, mirii trebuie să depună:

Citește și: Zilele din 2025 în care nu se fac nunți

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Procesul de divorț dintre Alina Sorescu și fostul soț a ajuns la final! Lucrurile șocante pe care artista le dezvăluie: „M-a amenințat cu divorțul ani la rând. A pozat în ceea ce el nu a fost vreodată.”

 

  • actele de identitate ale viitorilor soți, în original și copie;
  • certificatele de naștere ale viitorilor soți, în original și copie;
  • certificat medical privind starea sănătății.

Care este valabilitatea certificatului medical pentru căsătoria civilă

Pentru a se căsători civil, mirii trebuie să depună la primăria unde locuiește unul dintre ei și certificatul medical.

Acest certificat medical are o valabilitatea de doar 14 zile și este emis de medicul de familie. Certificatul medical prenupțial poate fi eliberat după ce mirii realizează o serie de analize de sânge, dar și o radiografie pulmonară. 

Analizele realizate pentru căsătoria civilă includ o analiză de sânge pentru Sifilis, o analiză pentru HIV, examen radiologic pulmonar pentru depistarea tuberculozei, examen psihiatric și examen ginecologic. Prin intermediul acestui set de analize se poate observa dacă există anumite diagnostice care să afecteze sănătatea cuplului sau a viitorilor urmași ai acestora.

Dacă viitoarea soție este însărcinată, atunci aceasta nu poate face examenul radiologic pulmonar, însă în continuare se poate elibera certificatul medical, alături de o înștiințare a medicului de familie. În situația în care analizele ies pozitive pentru una dintre afecțiuni, atunci laboratorul sau clinica care au efectuat analizele sunt obligate să anunțe în 24 de ore Direcția de Sănătate Publică.

Direcția de Sănătate Publică va fi anunțată prin intermediul unei fișe de suspiciuni a depistării unui nou caz, alături de consilierea pacientului, potrivit spotmedia.ro