Ce trebuie să știe românii în cazul unei pene de curent, de Paște! Anunțul autorităților

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 16 apr 2025, 09:41

De Paște sunt așteptate pene de curent

Sursa: Pexels.com

Autoritățile din domeniul energetic se confruntă cu o provocare fără precedent în perioada Paștelui.

Deși, în mod obișnuit, riscurile legate de alimentarea cu energie apar în contextul unui consum crescut, anul acesta problema se manifestă în sens invers: producția va atinge cote ridicate, în timp ce cererea se va reduce semnificativ. Astfel există riscul unor pene de curent.

Ce trebuie să știe românii în cazul unei pene de curent, de Paște

Ziua de 20 aprilie, când Paștele catolic și cel ortodox coincid, este considerată critică de specialiști.

„Perioada cea mai sensibilă va fi duminică între orele 11:00 și 16:00, când estimăm un consum în jur de 2.500 de MW”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Acest nivel este extrem de scăzut în comparație cu valorile uzuale, fiind considerat un minim istoric.

Contextul meteorologic amplifică situația. În vestul țării se anunță vreme însorită și temperaturi de până la 25 de grade Celsius, ceea ce va conduce la o generare masivă de energie din surse fotovoltaice.

Problema majoră constă în faptul că o bună parte dintre instalațiile fotovoltaice – în special cele aflate în proprietatea prosumatorilor – nu pot fi controlate de la distanță. Acestea vor continua să injecteze energie în rețea chiar și atunci când aceasta nu mai poate prelua surplusul.

„Este sărbătoare în toată Europa, cine să-şi dorească import de energie electrică?", a explicat Virgiliu Ivan, directorul Dispeceratului Energetic Național, citat de observatornews.ro. Cu alte cuvinte, nici exportul nu poate reprezenta o soluție viabilă pentru eliminarea surplusului de producție.

Citește și: Autoritățile anunță o pană de curent de Paște! În ce zone se va produce acest fenomen și care sunt cauzele

În acest context, Transelectrica a pregătit un set de măsuri menite să reducă presiunea asupra rețelelor. Producția națională va fi ajustată semnificativ. Hidrocentralele și grupurile energetice pe bază de cărbune vor fi oprite temporar, iar centrala nucleară de la Cernavodă ar putea funcționa cu o capacitate redusă, fiind luată în calcul o diminuare de 40% a producției.

În același timp, Elcen se va concentra exclusiv pe livrarea de apă caldă. Prosumatorii sunt încurajați să contribuie voluntar la echilibrarea sistemului.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Unii pensionari primesc peste 500 de lei în plus, la pensie! Află care sunt categoriile vizate

„Asociația Prosumatorilor îi îndeamnă pe toți prosumatorii din România care pleacă de acasă de Paște să oprească benevol invertoarele prin siguranța dedicată acestui echipament",

a transmis Dan Pîrșan, reprezentant al asociației.

Această solicitare vine în contextul în care instalațiile individuale de tip prosumator nu pot fi oprite sau reglate de operatorii de distribuție. În lipsa unor mecanisme de control centralizat, energia injectată în rețea din aceste surse ar putea destabiliza grav sistemul.

Ce spun specialiștii despre sistemele de energie regenerabilă 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a punctat că România susține în continuare inițiativele de tip prosumator, dar atrage atenția asupra necesității unui cadru de reglementare mai bine adaptat.

„România încurajează prosumatorii, dar trebuie să analizăm să fie un cadru corect. Pentru că altfel vom ajunge la situația din alte state europene, unde nu mai poți să fii prosumator și să injectezi în rețea”, a declarat acesta, potrivit sursei citate.

Producția provenită din panouri fotovoltaice a cunoscut o creștere accelerată în ultimele 12 luni, ajungând la un plus de 60%. În prezent, România numără peste 200.000 de prosumatori activi, iar energia livrată de aceștia în rețea depășește cantitatea produsă de parcurile solare clasice.

Citește și: Alertă la nivel european înaintea sărbătorilor de Paște: Experții avertizează că există risc de pene majore de curent

Corneliu Bodea, expert în energie, a subliniat pericolele pe termen lung ale extinderii necontrolate a sistemelor regenerabile care nu pot fi dispecerizate: „Dacă continuăm instalarea sistemelor de energie regenerabilă de toate felurile, nedispecerizabile, fără posibilitatea de a interveni, de a le controla, peste un anumit nivel, atunci sigur că am putea să ajungem la situaţii mai delicate. Altminteri, vom ajunge la o saturaţie. Nu suntem încă acolo, dar vom ajunge în curând”.