În această situaţie medicul dentist va propune acest tip de tratament de îndreptare a dinţilor, urmând a decide ce tip de aparat dentar este cel mai potrivit, în funcţie de caz.
Cum funcţionează un aparat dentar?
Aparatul ortodontic este special conceput pentru a aplica mici presiuni constante într-o anumită perioadă de timp, la nivelul dinţilor, cu scopul de a-i îndrepta. Aceste presiuni exercitate deplasează dinţii în poziţiile dorite. Un rezultat satisfăcător nu se poate obţine într-un timp scurt şi asta deoarece îndreptarea dinţilor trebuie să se realizeze într-un mod sănătos, la o presiune corespunzătoare. Această “împingere” exercitată pe dinţi trebuie modificată la o distanţă de aproximativ 4 săptămâni, în funcţie de necesităţile fiecărui pacient, purtarea aparatului ortodontic putând avea o durată între 1 şi 2,5 ani sau mai mult, în funcţie de gravitatea fiecărui caz în parte.
Care sunt etapele necesare pentru montarea unui aparat ortodontic?
Există un timp premergător, moment în care medicul dentist solicită efectuarea unor radiografii pentru a decide ce plan de tratament să aplice în funcţie de statusul dentar al pacientului. Există posibilitatea ca, în funcţie de gradul de severitate al fiecărui caz, să se impună intervenţii chirurgicale sau extracţii dentare. Odată rezolvate problemele mai sus amintite, dacă este cazul, evident, poate avea loc, în sfârşit montarea aparatului dentar.
Este dureroasă montarea aparatului dentar?
Nu, vestea bună este că montajul nu este deloc dureros şi durează în jur de o oră aplicarea acestuia pe ambele arcade dentare, asta în cazul în care s-a decis punerea unui aparat dentar clasic. După realizarea acestui procedeu, pacientul poate acuza o uşoară tensiune aferentă lipirii bracket-ului şi montării arcului ortodontic, dar fără a se pune problema apariţiei durerii. În primele zile de la montarea aparatului dentar, pacientul poate simţi, totuşi, o uşoară senzaţie de durere în timpul mesei, la mestecarea unor alimente mai dure şi asta din cauza întinderii ligamentelor parodontale. În timp, însă, acestea încep să se relaxeze, iar disconfortul dispare.
Alternative moderne la aparatul dentar clasic
În ultimele decenii, tratamentul dinţilor malpoziţionaţi a evoluat considerabil, progresul constând în producerea unor tipuri de aparate dentare personalizate, transparente şi detaşabile. Un astfel de aparat dentar, poate realiza corecţia dorită mult mai uşor, făcându-l, astfel, potrivit tratamentului ortodontic destinat adulţilor. Mai mult decât atât, confortul oferit, neafectarea discursului şi prezenţa lui aproape neobservabilă face ca acest aparat dentar invizibil să devină o alternativă din ce în ce mai mult preferată de către pacienţi în locul aparatelor dentare clasice.