Ce trebuie să știi despre impozitele locale 2023? Persoanele care plătesc integral impozitul până la sfârșitul lunii martie vor avea parte de o reducere.

Autor: Cristina Mocanu

Cei care își plătesc impozitele în primul trimestru al anului vor avea parte de o reducere.

Sursa: https://www.pexels.com/

Cei care își plătesc impozitele în primul trimestru al anului vor avea parte de o reducere.

Persoanele care dețin clădiri sau terenuri datorează în acest an impozit pentru fiecare dintre acestea, iar cei care achită integral până la sfârșitul lunii martie beneficiază de o reducere a acestora.

Ce trebuie să cunoști despre plata impozitelor 2023

Persoanele care în anul 2022 dețineau mijloace de transport, clădiri sau terenuri datorează în acest an impozit pentru fiecare dintre acestea. Acestea pot fi plătite în două etape, iar cei ce plătesc integral până la sfârșitul lunii martie pot beneficia de o reducere a taxelor.

Impozitul pentru mijloacele de transport

Codul fiscal stabilește că, de principiu, pentru că există și niște excepții, orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat/ înregistrat în România datorează un impozit anual pentru respectivul mijloc de transport.

Citește și: Ospătarii care încasează bacșișul direct de la clienți se expun unor riscuri majore

Dacă o persoană deținea un vehicul înmatriculat sau înregistrat, până la 31 decembrie 2022, proprietarul acestuia datorează impozit în 2023 (chiar dacă anul acesta îl vând), deoarece regula este că impozitul se datorează pentru întregul an fiscal de o persoană care deține dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

Impozitul pentru mijloacele de transport poate fi achitat la bugetul localității unde persoana își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz.

Termenele legale pentru plata impozitelor sunt 31 martie și 30 septembrie. Deținătorii de vehicule ce plătesc impozitul pentru întreg anul până la 31 martie beneficiază de o bonificație de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Potrivit actualelor reglementări impozitul pe mijlocul de transport se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a acestuia, prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din aceasta cu suma corespunzătoare din Codul fiscal.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Spre exemplu: pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001

cmc şi 2.600 cmc inclusiv- 72 de lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv- 144 de lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 de lei/200 cmc.

În unele situații consiliile locale pot decide acordarea de scutiri sau reduceri la impozitul pe mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.

Impozitul pe clădiri

În anul 2022, impozitul pe clădiri a fost modificat, iar noile reguli de impozitare locală a clădirilor și terenurilor au fost amânate oficial, în decembrie 2022, pentru anul 2025. Așadar, sistemul de impozitare locală a clădirilor rămâne neschimbat în 2023 și 2024.

Cei ce aveau în proprietate o clădire în 31 decembrie 2022 trebuie să plătească anul acesta impozit pentru ea. La fel, impozitul pe clădiri poate fi achitat în două tranșe egale, termenele legale de plată fiind tot 31 martie și 30 septembrie. Impozitul pe clădiri se plătește în funcție de destinația acestora. 

Citește și: ANAF, anunț important pentru românii care câștigă bani din rețelele de socializare. Ce riscă persoanele care nu își declară veniturile

Impozitul pe locuințe

Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii pentru clădirile rezidențiale şi clădirile-anexă deținute de persoane fizice, nu de firme.

Astfel că, valoarea impozabilă a clădirii se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp din tabelul prevăzut de Codul fiscal. Valoarea impozabilă se ajustează în funcție de rangul localității şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulțirea cu un coeficient de corecție.

Impozitul pe clădiri mixte

Aici sunt incluse proprietățile care sunt folosite și ca locuință, și ca sediu social, iar în cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial și a impozitului determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, indicată prin declarație pe propria răspundere. Impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii impozabile stabilite pentru clădirile rezidențiale.

Impozitul pe terenuri

Impozitul pe terenuri e datorat în acest an de cei care le dețineau la 31 decembrie 2022 și se poate plăti în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie.

Potrivit Codului fiscal impozitul pe teren se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.

De asemenea, și în cazul acestui tip de impozit există anumite categorii de persoane ce nu trebuie să-l plătească. Mai exact, printre multe excepții, sunt de amintit terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, cel aflat în proprietatea sau coproprietatea veteranilor sau văduvelor de război, suprafețele de fond forestier, terenurile aparținând cultelor religioase etc.

Sursă: a vocatnet.ro