Ce trebuie să știi înainte să achiziționezi o mașină la mâna a doua? Ce recomandă specialiștii să verifici prima dată

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 feb 2024, 03:15

Mașinile la mâna doua au fost cele mai căutate în ultimii ani, în România, din cauza prețului scăzut.

Sursa: pexels.com

Mașinile la mâna doua au fost cele mai căutate în ultimii ani, în România, din cauza prețului scăzut.

Tot mai mulți români își doresc să achiziționeze mașini second hand din cauza prețului redus, dar ce recomandă specialiștii să verificați înainte și ce întrebări să le adresați vânzătorilor de mașini second-hand.

Românii preferă mașinile second hand

Deși majoritatea românilor preferă mașinile la mâna a doua, înainte de a achiziționa una este bine să cunoști anumite lucruri.

Ce trebuie să înainte să achiziționezi o mașină la mâna a doua

În primele luni din 2023, înmatriculările de autoturisme second hand au scăzut cu aproape 7% față de aceeași perioadă în 2022, în timp ce numărul de mașini noi înmatriculate a crescut cu 25%. Ceea ce înseamnă că șoferii caută vehicule care au o calitate mai bună. Totuși la fel de bine poți cumpăra o mașină la mâna a a doua, dar trebuie să îți iei toate măsurile de precauție.

Citește și: Pentru a putea deconta combustibilul, instituțiile publice vor fi nevoite să își doteze mașinile cu sisteme de monitorizare

Când îți dorești o mașină la mâna a doua, este bine de știut că îți asumi automat și un anume risc, de aceea trebui să știi exact ce ai de făcut imediat după ce ai bătut palma cu vânzătorul.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Astfel, specialiștii ne recomandă ca atunci când dorim să cumpărăm o mașină second hand să verificăm cu ajutorul platformelor numărul de kilometri, avariile suferite sau modificările. De asemenea, poți adresa și câteva întrebări celui de la care cumperi vehiculul.

Ce întrebări este bine să le punem vânzătorilor de mașini second hand?

De ce vrei să vinzi mașina?

Cei mai mulți oameni își vând vechea mașină pentru că doresc să își cumpere una nouă. Sunt însă și unii care aleg să renunțe la mașini după ce s-au convins că nu

sunt cele de care ei au nevoie sau că au anumite probleme de ordin tehnic.

Câți proprietari a avut mașina?

Chiar dacă mașina arată bine, este posibil ca aceasta să fi avut 2 sau 3 proprietari înainte și este posibil să aibă câteva probleme.

Care este istoricul reparațiilor? Atunci când alegi să cumperi o mașină la mâna a doua, este bine să cunoști și istoricul reparațiilor.

Pentru că deși arată bine la momentul vânzării, în spate s-ar putea găsi o serie întreagă de probleme de ordin tehnic care nu sunt atât de evidente. Dar este posibil să fi trecut printr-o reparație majoră în trecut.

Citește și: Începând cu 2035 mașinile noi pe benzină, motorină şi hibride vor fi interzise. Legea a trecut de votul Consiliului UE

Mașina trebuie verificată într-un service auto

Înainte de achiziție ar fi ideal ca mașina să poată fi verificată într-un centru specializat. Mergi cu mașina într-un service auto, unde va fi supusă unor teste pe care tu nu ai cum să le faci de unul singur. Asigură-te că atunci când preiei cheia ai toate actele necesare și inspecția făcută recent. Verifică ITP-ul și asigurarea auto, iar dacă pleci la drum lung, nu uita să achiți rovinieta și eventual taxa de pod.

Sursă: impact.ro

 

Taguri: