Ce trebuie să știm despre rachetele hipersonice folosite de Vladimir Putin în Ucraina. Cât de rapid ar putea să fie detectate de scutul american de la Deveselu

Author: Lavinia Medrea

Racheta Kinjal

Sursa: Twitter

Racheta hipersonică rusă Kinjal, cu care armata rusă a atacat Ucraina în ultimele zile, nu poate fi interceptată de radarele antiaeriene mai vechi din cauza vitezei pe care o are, lucru care depășește sistemele de apărare folosite de ucraineni. Deocamdată, nu se știe dacă scutul american de la Deveselu ar putea, totuși, să intercepteze o astfel de rachetă.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a utilizat, la finalul săptămânii trecute, rachete hipersonice Kinjal pentru a distruge un obiectiv din vestul Ucrainei. Conform ruşilor, racheta a distrus un mare depozit subteran de muniţie al trupelor ucrainene la Deliatin, în sud-vestul Ivano-Frankivsk.

Ce trebuie să știm despre racheta Kinjal și cât de repede ar putea fi detectată de scutul american de la Deveselu

Racheta Kinjal
[Sursa: Twitter]

A fost testată pentru prima dată cu succes în 2018 și a atins toate țintele în timpul testelor la o rază de la 1.000 km până la 2.000 km, conform Ministerului rus al Apărării. Raza de acțiune poate fi extinsă deoarece sunt trase de pe avioane, mai ales de la Mig-31.

 

Rusia susţine că aceste rachete zboară la viteze extrem de mari, viteze Mach 10, respectiv 12.000 km pe oră, astfel că sunt extrem de greu, ba chiar imposibil de interceptat, mai ales datorită manevrabilității.

Citeste si: Rusia refuză să mai semneze un tratat de pace oficial cu Japonia! Iată care este motivul

Cu toate astea, unii specialiști militari occidentali consideră că Rusia exagerează cu descrierea capacităţii armelor lor hipersonice. Expertul militar Pavel Felgenhauer a declarat că folosireaa rachetelor Kinjal nu ar da Moscovei un avantaj strategic, ci mai degrabă unul psihologic.

„Practic, nu schimbă câmpul de luptă, dar cu siguranţă are efect în ceea ce priveşte propaganda psihologică, să sperie pe toată lumea”, a declarat acesta.  

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum crede Carmen Harra că va gestiona apărarea României, Donald Trump? "Ar fi grozav dacă ar putea, întrebarea este: ce vrea el, de fapt?"

„Nu consider că sunt un avans atât de semnificativ. Nu ştiu cât de mult avantajează Rusia prin folosirea rachetelor hipersonice”, a explicat, de asemenea, analistul James Acton.

Citeste si: NATO nu ar accepta aderarea Ucrainei pentru că se teme de Rusia! Volodimir Zelenski: „Nu suntem acceptați în NATO pentru că alianța se teme de Rusia”

„Aceste sisteme sunt mai mult o armă psihologică, pentru că altfel nu sunt infailibile, nu îţi câştigă un război”, a declarat Alexandru Grumaz, general-locotenent în rezervă.

„Ele pot evita sisteme antiaeriene mai vechi cum ar fi S-200, S-300 sau 9K33 Osa, care, e adevărat, sunt şi în dotarea forţelor Ucrainei. Repet, chiar dacă sunt un stadiu superior de dezvoltare al rachetelor supersonice, aceşti vectori hipersonici nu sunt neapărat imbatabili în faţa unor sisteme antiaeriene de ultimă generaţie”, a mai explicat generalul-locotenent în rezervă, Alexandru Grumaz.