Ce trebuie să verifice toți șoferii înainte de a pleca în minivacanța de 1 mai. Amenzile sunt usturătoare, potrivit Codului Rutier 2022

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 29 ian 2023, 13:10

Cod Rutier 2022. Toți șoferii trebuie să verifice asta înainte de a pleca în minivacanța de 1 mai. Amenzile sunt usturătoare

Sursa: Facebook Politia Romana

Vești proaste pentru conducătorii auto care circulă pe drumurile publice cu permisul de conducere expirat, riscă amenzi usturătoare, dar și puncte de penalizare.

Șoferii se pot alege cu amenzi de până 1.160 de lei dacă nu au asupra lor sau nu prezintă polițiștilor, la cererea acestora, permisul de conducere, documentul de identitate sau de înmatriculare. 

Șoferii riscă amenzi usturătoare în minivacanța de 1 mai

Șoferii care au de gând să circule pe drumurile publice cu permisul expirat, ar trebui să se gândească de două ori înainte.

Potrivit noului Cod Rutier, punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Pentru anul 2022 însă, valoarea punctului de amendă a fost îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere. 

După cum prevede articolul 98 din OUG nr. 195/2022 (Codul Rutier), clasa a III-a  de sancțiuni prevede de la 6 la 8 puncte-amendă. 

Așadar, conducătorii auto care sunt opriți de către polițiști în trafic și au permisul de conducere expirat sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 (pentru 6 puncte-amendă) și 1.160

de lei (pentru 8 puncte-amendă). 

”Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”,  se arată în Codul Rutier 2022.

Punctul de amendă este calculat la 145 de lei în 2022. Astfel, 870 de le reprezintă 6 punct de amendă, în timp ce 1.160

de lei, reprezintă 8 puncte de amendă. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În situația în care, plata amenzii se efectuează în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei.

Cât despre punctele de penalizare, acestea se şterg după şase luni din momentul în care au fost primite. 

Citeste si: Motiv de bucurie pentru șoferii din România. Prețul RCA a scăzut brusc. Cât îi va costa asigurarea de acum

Unde și cum se plătește amenda pentru permisul expirat 

În cazul în care ați fost prins în trafic cu permisul expirat, plata amenzilor se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic.

Conducătorii auto, care au luat amendă pentru circularea pe drumurile publice cu permisul auto expirat, nu mai sunt nevoiţi să facă dovada plății către Poliție.

Instituţia va verifica online dacă amenzile au fost sau nu achitate, întrucât procesul verbal are o serie unică de evidență.

Şoferii ar trebui să fie mai atenţi atunci când pleacă de acasă, mai ales în această minivacanță de 1 mai.

În cazul în care au plecat la drum fără permis, ei riscă o amendă usturătoare, la un simplu control de rutină.

De asemenea, dacă nu pot prezenta permis auto poliţistului de circulaţie, conducătorii auto se pot trezi şi cu puncte-amendă.

Citeste si: Amenzi uriașe pentru cei care parchează pe locurile rezervate persoanelor cu handicap. Ce riscă șoferii