Ce urmează pentru piața criptografică? Este inceputul sfarsitului sau?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 08 mar 2024, 01:30

Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA a dat în judecată cele mai mari burse de cripto-monede din lume. Acest lucru ar putea însemna sfârșitul lor!

Sursa: PixaBay

Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA a dat în judecată cele mai mari burse de cripto-monede din lume. Acest lucru ar putea însemna sfârșitul lor!

Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA a dat în judecată cele mai mari burse de cripto-monede din lume. Acest lucru ar putea însemna sfârșitul platformelor. Dar ce înseamnă această mișcare pentru afacerile cu bani virtuali în ansamblu?
Încă o dată, industria criptografică a trebuit să digere titlurile negative din această săptămână. La o zi după ce a dat în judecată cea mai mare bursă de criptomonede din lume, Binance, Comisia americană pentru valori mobiliare și burse (SEC) a târât în instanță săptămâna aceasta și pe concurentul său Coinbase.

Compania operează o platformă de tranzacționare fără licență, a scris pe Twitter șeful SEC, Gary Gensler. în opinia sa, până acum, "metodele din Vestul Sălbatic" au prevalat pe piața cripto aproape nereglementată. Autoritatea vrea acum să schimbe acest lucru prin cele două procese- dar ce înseamnă ele de fapt pentru scenă și pentru jucătorii săi?

Existența Coinbase și Binance este amenințată

"Procesele intentate de SEC reprezintă o amenințare majoră la adresa existenței actorilor actuali cu platformele lor de tranzacționare, pentru că sunt acuzați că au încălcat cu bună știință o lege existentă", declară pentru tagesschau.de Jan Pieter Krahnen, director al Institutului Leibniz pentru cercetarea piețelor financiare (SAFE) din Frankfurt. Sancțiunile în astfel de cazuri sunt extrem de aspre.
SEC acuză Binance și Coinbase de operarea ilegală a tranzacțiilor și serviciilor financiare fără autorizație.

Acest lucru se datorează faptului că Securities and Exchange Commission clasifică investițiile ca fiind titluri de valoare, care ar fi trebuit să fie înregistrate în mod corespunzător de către companii, se arată în cererea de chemare în judecată. Astfel, potrivit lui Gensler, investitorii sunt privați de o protecție importantă împotriva fraudei și manipulării. Cea mai mare platformă de criptomonede din lume, Binance, și directorul său general Changpeng Zhaon au fost, de asemenea, acuzați de SEC că au fost implicați într-o "rețea extinsă de înșelăciune, conflicte de interese, lipsă de informare și evaziune calculată a legii".

Binance este, de asemenea, acuzată că a comis înșelarea investitorilor, manipularea cifrei de afaceri a bursei folosind tranzacții false și deturnarea de fonduri. Acuzațiile la adresa Coinbase merg într-o direcție similară. Pe lângă lipsa unei licențe, SEC vizează, de asemenea, compania pentru așa-numitul staking, care ar trebui, de asemenea, să fie autorizat de stat. În cadrul acestui proces, utilizatorii își pun banii cibernetici la dispoziția minerilor pentru ca aceștia să câștige licitația pentru verificarea unei tranzacții.
În schimb, ei primesc o parte din taxă. Potrivit expertului Krahnen, este dificil de evaluat cât de realiste sunt aceste procese.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Clienții Coinbase retrag multe milioane de dolari

Între timp, cele două burse de criptomonede încearcă să își liniștească investitorii. Avocatul Coinbase, Paul Grewal, a declarat că bursa de criptomonede continuă să funcționeze neschimbată și a dovedit că respectă regulile.

CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong, a subliniat, de asemenea, că SEC a analizat modelul de afaceri în legătură cu IPO-ul din 2021 și nu a avut obiecții la acel moment. De asemenea, Binance a calificat acuzațiile drept nefondate și a subliniat: "Ne vom apăra viguros". Ambele companii au proclamat că fondurile clienților sunt în siguranță. însă acest lucru joacă un rol subordonat, spune Krahnen. "Chiar dacă clienții au doar sentimentul că existența platformelor este amenințată, ei se vor îndepărta și își vor retrage fondurile. Atunci, la rândul lor, ele intră cu adevărat în probleme existențiale", spune Krahnen. Totul este contagios, ca o fugă la bancă- similar cu insolvența FTX. Și în cazul fostului mare jucător a avut loc o fugă a clienților și retrageri de fonduri de miliarde de dolari după ce au apărut îndoieli cu privire la rezervele de capital. de fapt, clienții Coinbase au retras și ei peste 57 de milioane de dolari din conturile lor la câteva ore după ce a fost anunțat procesul. În același timp, acțiunile platformei de tranzacționare au intrat pe tobogan, scăzând în unele momente cu aproape 21%. Moneda Binance Coin, potrivit serviciului din industrie CoinMarketCap.com, a patra cea mai mare criptomonedă din lume, cu o capitalizare de piață de aproximativ 43,7 miliarde de dolari, s-a prăbușit și ea cu zece procente bune la începutul săptămânii.

Mai multă siguranță pentru investitori?

Investitorii privați ar putea beneficia, de asemenea, de includerea pe piața financiară convențională. "Dacă produsele digitale trec prin procesul normal de monitorizare, acțiunile brâncușiene pe la spatele investitorilor nu ar mai fi atât de ușoare", spune Krahnen. O observare permanentă a tranzacțiilor ar însemna mai multă siguranță pentru investitori. însă, în acest moment, potrivit cercetătorului financiar, ar putea ieși la iveală și intenția șefului SEC, Gensler: "Integrarea și legalizarea piețelor criptografice ar putea contribui la sfârșitul acestor platforme de tranzacționare pe termen lung- nu din cauza proceselor, ci pentru că nu au nicio șansă reală de supraviețuire în lumina reflectoarelor unui public monitorizat și transparent".

Citește și: Războiul Bitcoin Blocksize 2.0! Ce se intampla aici?

Citește și: Ce spune mâna dreaptă a lui Warren Buffett, Charlie Munger, despre managerii de investitii?

Citește și: Parlamentul UE aproba Legea privind urmarirea pietelor active Cryoto!