Ce va fi STRICT INTERZIS de luni când elevii vor merge în clase. Anunțul oficial de ultimă oră

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 21 iul 2022, 10:55
Școlile se redeschid pe 8 februarie în condiții speciale

Ministerul Educației a impus reguli stricte pentru redeschiderea școlilor.

Școlile se vor redeschide pe 8 februarie, odată cu începutul semestrului 2, după ce mai tot semestrul 1 al anului școlar au fost închise.

Ministerul Educației a transmis că un proiect de ordin a fost elaborat, urmând ca Ministerul Sănătății să îl valideze și el. Ministrul Educației a precizat că ordinul a fost realizat ținând cont de solicitările Ministerului Sănătății.

Va fi strict interzis ca elevii să vină la școală fără mască de luni.

Totodată, printre măsurile care se vor impune legat de începerea școlii vor fi menținerea ușilor deschise în timpul orelor de curs, distanțarea de un metru și triajul obligatoriu. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că elevii vor sta câte doi în bancă dacă școlile sunt prevăzute cu bănci de doi elevi, subliniind că accentul se va pune pe purtarea măştii de protecție.

Iohannis: "Pregătiți copiii pentru școală"

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că majoritatea elevilor vor începe școala fizic pe 8 februarie.

”Pregătiți copiii pentru școală! Multă sănătate!”, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

„În unanimitate am decis ca începând de luni, când începe semestrul ll, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. Evident însă că trebuie să respectăm şi situaţia din fiecare localitate şi pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure şi pentru copii, şi pentru dascăli.

În localităţile în care sunt puţine cazuri de COVID-19, în aşa-numitul scenariu verde, toţi copiii merg fizic la şcoală: şi grădiniţă, şi ciclu primar, gimnaziu şi liceu.

În localităţile în care sunt ceva mai multe cazuri, aşa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniţă merg fizic la grădiniţă, clasele I-IV merg la şcoală şi din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la şcoală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg tinerii din clasa a XII-a care se pregătesc de Bacalaureat” ,   a

precizat președintele României.

Probleme în sectorul 6 al Capitalei

În mai multe școli din sectorul 6 al Capitalei sunt probleme serioase legate de începerea școlii. Mai multe unități de învățământ încă nu au fost renovate, iar pentru părinți este încă neclar cum vor învăța copiii lor.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cazul clasei pregătitoare și a celor 1-4 cursurile s-ar putea face în containere. 

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a recunoscut problemele pe pagina sa de Facebook.

"Îmi cer scuze că școlile nu sunt gata, contractele cu firmele antamate de fosta administrație în vara anului trecut se finalizează abia după 20 februarie. Din păcate toate eforturile pe care le-am făcut pentru ca școlile să fie gata nu au avut rezonanță la nivelul firmelor contractate.

Mai mult, după cum am mai spus, nu sunt mulțumit de faptul că proiectele tehnice (implicit standardele) nu au fost respectate integral. Nu voi prelungi acele contracte iar întârzierile vor fi transformate în penalități", a transmis primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Edilul a transmis și un grav semnal de alarmă legat de lucrări, care ar fi fost făcute cu improvizații, existând risc de incendiu.

"Pericol de incendiu. Lucrări de mântuială în 5 școli

Am 5 școli în șantier în Sectorul 6, cărora ar trebui să le recepționez lucrările demarate în vara anului trecut și să înceapă școala (lucrările au fost contractate de fosta administrație). Dar ce să vezi!

La o verificare în teren, constructorul nu a respectat proiectul tehnic iar firma de dirigenție de șantier (aceea care trebuia să ne protejeze interesele în fața constructorului) nu a existat, nu au semnalat neconcordanțele ISU cu proiectul tehnic iar rețeaua electrică montată este neconformă", a mai scris Ciprian Ciucu pe pagina sa de Facebook.

Vlad Voiculescu spune că cifrele infectărilor nu sunt reale

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că redeschiderea şcolilor ar trebui să aibă loc, dar a subliniat că se fac puține teste în România și că, din punctul său de vedere, cifrele nu arată infecțiile reale cu SarS-Cov 2 din România.

"În Capitală da, cred că în momentul acesta putem să ne gândim la scenariul acesta. (…) Astăzi, în București au fost făcute 1.366 de teste antigen, iar PCR nu le am aici.

(…) E ridicol de puțin, știm că este răspândit, nu cred că este sub 3 la mie în acest moment, în realitate” a declarat Vlad Voiculescu.

Citeste si: Klaus Iohannis a anuntat ca se redeschid scolile in Romania, in functie de scenariul fiecarei localitati! In ce scenariu este Bucurestiul!