Alexandru Rafila a precizat că pastilele cu iod nu se consumă preventiv, deoarece pot afecta glanda tiroidă. Aceste pastile au o valabilitate de trei ani, trebuie pastrate în spații uscate, la locuri ferite de lumină, mai exact, la întuneric.
Alexandru Rafila: Pastilele de iod nu se iau preventiv
Ministrul Sănătății a declarat că aceste pastile nu se consumă preventiv, ci se iau doar în primele ore de la incident, acesta a subliniat că pastilele cu iod pot afecta sănătatea.
”Pastilele de iod nu se iau preventiv. Nu se iau decât în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. Dacă într-o ţară vecină României apare o astfel de situaţie, în funcţie de observaţiile pe care autorităţile le fac în ceea ce priveşte un eventual nor radioactiv, trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Pastilele de iod sunt recomandate persoanelor sub 40 de ani, cu activități intense de viață. Nu este recomandat ca persoanele cu vârsta mai mare de 40 de ani să le consume.
Ce afecțiuni pot cauza pastilele de iod
Pastilele de iod pot declanșa afecțiuni ce visează glanda tiroidă. Ministrul Sănătății cere ca răspândirea acestor pastile să se facă doar cu ajutorul medicilor de familie.
”Poate să producă tulburări în funcţionarea glandei tiroide, în primul rând. Administrarea intempestivă de iod poate duce hipo sau hipertiroidie, după caz. Tocmai din această cauză noi am prefera ca distribuţia pastilelor să fie făcută împreună cu medicii de familie, pentru că ei îşi cunosc pacienţii de pe listă”, a mai adăugat ministrul Sănătății.