Ministrul și-a dedicat atenția în mod deosebit în două domenii-cheie, evidențiind importanța acestora în strategia financiară a țării: reforma sistemului de pensii și dezvoltarea rețelei de autostrăzi.
Ce valoare are pensia medie în 2024
Prin prezentarea sa, Ministrul a evidențiat aspecte specifice și direcții de investiții care vizează îmbunătățirea sustenabilității sistemului de pensii și accelerarea construcției de autostrăzi, contribuind astfel la dezvoltarea infrastructurii naționale și
Conform declarațiilor ministrului, ajustările în privința pensiilor vor avea un impact semnificativ asupra beneficiarilor începând cu 1 ianuarie, când se prevede o majorare de 13,8%. Mai mult decât atât, se preconizează că, începând cu data de 1 septembrie, vor avea loc și recalculări suplimentare ale acestora.
În prezent, media pensiei în România se situează la 1.969 de lei, însă, odată cu implementarea majorării de la 1 ianuarie, aceasta va înregistra o creștere considerabilă, ajungând la 2.257
Citește și: Ce pensii primesc seniorii din România după recalculare. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Majorarea pensiei minime va fi limitată
Majorarea pensiei minime sociale va fi limitată la o creștere de la 1.125 de lei la 1.281 de lei, conform declarațiilor ministrului. Este important de subliniat că această majorare va beneficia de o acoperire extinsă, fiind aplicată la nivelul a 1,84 milioane de pensionari care primesc această formă de sprijin.
Totodată, se spune că în total există 4,5 milioane de pensionari în sistemul de pensii.
În ceea ce privește alocarea bugetară pentru Sistemul public de pensii și cel de pensii de serviciu, aceasta va înregistra o creștere semnificativă, trecând de la 189,7 miliarde de lei la 209 miliarde de lei. Casa de Pensii va beneficia de o alocare specifică de 133,8 miliarde de lei. Acest ansamblu de măsuri indică o atenție sporită acordată sectorului de pensii și un efort constant de a asigura sustenabilitatea financiară a sistemului în beneficiul tuturor pensionarilor din țară.Marcel Boloș a subliniat că bugetul propus pentru anul în curs este orientat către investiții, cu o sumă impresionantă de 125,4 miliarde de lei alocată, echivalentă cu 7,2% din Produsul Intern Brut (PIB). Prioritare în această strategie financiară sunt proiectele majore de investiții în sectorul transporturilor. Ministerul Transporturilor se bucură de o alocare proporțională, reprezentând 1,73% din PIB.
Detaliind planurile pentru anul 2024, ministrul a evidențiat câteva lucrări deosebit de importante, printre care Autostrada Transilvania, în lungime de 173 km, cu o investiție estimată la 3,5 miliarde de euro.
De asemenea, Autostrada Sibiu-Pitești, cu o distanță de 122 km, va beneficia de o alocare financiară de aproximativ 3,4 miliarde de euro.Autostrada A7, tronsonul Ploiești-Siret, cu o lungime de 436 km, are alocat un buget de 7,9 miliarde de euro. În plus, capetele Autostrăzii A8, însumând 144 km, vor fi dezvoltate cu o investiție de 1,2 miliarde de euro. Aceste detalii subliniază angajamentul guvernamental pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și promovarea proiectelor de amploare care vor contribui la consolidarea economică a țării.