Spanacul face parte din familia Amaranthaceae și este strâns înrudită cu sfecla roșie și quinoa. Datorită conținutului său bogat în substanțe nutritive, spanacul este recunoscut ca fiind un aliment foarte benefic pentru sănătate.
Citește și: Ce beneficii pentru sănătate are loboda: Reglează procesele digestive și susține sistemul imunitar
Ce conține spanacul
- Fibre insolubile
- Vitamina A
- Vitamina C
- Vitamina K1
- Acid folic
- Vitamina B6
- Vitamina B9
- Vitamina E
- Fier
- Calciu
- Potasiu
- Magneziu.
- Luteina
- Nitrati
- Kaempferol
- Quercetina
- Zeaxantina.
Care sunt beneficiile consumului de spanac
Spanacul este recunoscut ca fiind un super-aliment, întrucât se alătură acestei categorii, alături de frunzele de kale, fructul de avocado, semințele de in sau fructele goji (deși, în cea mai mare parte, acestea nu sunt cultivate în solurile din România).
Pe lângă gama sa completă de minerale și vitamine esențiale, spanacul se distinge prin proprietățile sale antioxidante remarcabile. Consumul regulat de spanac reglează diverse procese interne, de la purificarea sângelui și reducerea anemiei, la detoxifiere și întărirea sistemului imunitar.
Avantajele oferite de frunzele verzi ale spanacului sunt numeroase și variate, iar în rândurile de mai jos vei regăsi câteva dintre acestea:
- Îmbunătățește vederea: Carotenoizii precum luteina și zeaxantina contribuie la menținerea sănătății ochilor.
- Contribuie la menținerea sănătății inimii: Datorita conținutului ridicat de nitrați, spanacul poate ajuta la reglarea nivelurilor tensiunii arteriale si la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
- Are efecte benefice pentru par si piele: Vitamina A, care se găsește in cantități mari si in spanac, reduce producția in exces de sebum; de asemenea, este necesara pentru creșterea tuturor țesuturilor corpului. Vitamina C susține producția de colagen, care îmbunătățește aspectul pielii si al parului. Totodată, consumul de spanac poate contribui la prevenirea deficitului de fier, responsabil, printre altele, de căderea parului.
- Poate ajuta la reglarea nivelului glicemiei: Spanacul conține un antioxidant cunoscut sub numele de acid alfa lipoic; unele studii au indicat ca acesta poate contribui, printre altele, la scăderea nivelului zaharului din sânge si la creșterea sensibilității la insulina la pacienții cu diabet.
Când nu ar trebui sa consumi spanac
Datorită conținutului său ridicat de apă și fibre, spanacul se dovedește a fi un aliat util în promovarea sănătății tractului digestiv și în prevenirea constipației.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Chiar dacă sunt conștienți de conținutul bogat în vitamine al spanacului, mulți copii și chiar adulți îl evită, fiindcă nu se împacă prea bine cu gustul său.
Conținutul ridicat de vitamina K prezent în spanac este strâns asociat cu menținerea unei sănătăți cardiovasculare optime, având în vedere rolul important pe care această vitamină îl joacă în reglarea coagulării sângelui.
Insuficiența de vitamina K poate declanșa sângerări, contribuind la manifestarea diverselor complicații în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară și nu numai.
Totuși, este necesară realizarea unui număr mai mare de studii pentru a obține o înțelegere clară impactului pe care vitamina K îl are asupra indivizilor care prezintă deficiențe în această substanță în organismul lor.
Experții de la Fundația Națională de Osteoporoză din Statele Unite ale Americii susțin ideea consumului regulat de spanac, datorită conținutului său bogat în vitamina K și magneziu.
O singură cană de spanac gătit oferă o cantitate semnificativă de substanțe esențiale pentru organism, oferind 987% din aportul zilnic recomandat de vitamina K și acoperind 39% din necesarul zilnic de magneziu.