Dovlecelul este folosit adesea în preparate deoarece conține puține calorii, datorită conținutului ridicat de apă, de peste 90%. Iată cinci rețete inedite pentru această vară pe care le puteți încerca.
Citește și: 4 rețete delicioase și simple de Gordon Ramsay
Ce vitamine au dovleceii?
Dovlecelul are un conținut ridicat de apă, iar acesta este principalul motiv pentru care acest aliment este inclus într-o multitudine de rețete sănătoase, ideale pentru o dietă echilibrată.
Această legumă des întâlnită în România conține și antioxidanți, alături de diferite proprietăți antiinflamatorii, probleme ce pot fi încetinite prin intermediul consumului de dovlecei.
Citește și: Ce trebuie să mănânci pentru a avea o piele sănătoasă
Cinci rețete inedite pentru această vară
Dovlecei cu mozzarella, lămâie și mentă
Ingrediente:
- 2 dovlecei
- 3 grăunți usturoi
- 3 linguri ulei
- frunze mentă
- sare
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 125 gr mozzarella
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Mod de preparare:
Pentru acest preparat va trebui să spălăm foarte bine dovleceii, după care să îi uscăm cu un șervețel. Urmează să îi tăiem pe jumătate și să îi crestăm, adăugăm sare și îi lăsăm timp de 30 de minute pentru a își lăsa apa, după care îi uscăm cu un alt șervețel. Într-o tigaie adăugăm două linguri de ulei, după care punem la rumenit dovleceii, timp de câteva minute.
Se întorc dovleceii cu partea crestată în sus și se pune un pahar de apă, după care îl lăsăm până toată apa s-a evaporat. După ce apa s-a evaporat, dovleceii se vor pune într-o tavă și se pun la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade Celsius. Este timpul să facem un amestec special pentru această rețetă, mai exact vom pune într-un bol usturoiul tăiat mărunt, menta mărunțită, zeama de lămâie, o lingura de ulei și sare după gust.
Când dovlecelul este gata putem adăuga amestecul preparat anterior, după care adăugăm cașcavalul.
Cuiburi din dovlecei cu ouă
Ingrediente:
- 2 dovlecei
- 2 grăunți usturoi
- pătrunjel
- sare, piper
- 3 linguri ulei
- 4 ouă
- 8 felii de cașcaval
- 25 gr unt
Mod de preparare:
Pentru acest preparat suntem nevoiți să dăm dovlecelul pe răzătoare, după care îi punem în tigaia în care am adăugat uleiul și usturoiul. După ce punem dovleceii în tigaie va trebui să adăugăm apă, dar și sare și piper după gust. Se călește totul pentru aproximativ 15 minute până se înmoaie dovleceii și scade apa.
Acum este momentul să ne construim cuiburile, iar acest lucru se face cu ajutorul unei linguri, formându-se o adâncitură în locurile în care ne dorim, locuri în care vom adăuga 2 felii de cașcaval și un ou, alături de puțin unt. Se acoperă tigaia cu un capac și se tine pe foc până se coc ouăle.
Rulouri din dovlecei
Ingrediente:
- 1 dovlecel
- 100 gr cremă de brânză
- 10 felii salam
- sare, mărar
- 2-3 roșii micuțe
Mod de preparare:
Dovleceii se vor tăia felii, de aproximativ 2 mm grosime, pe care le asezonăm cu sare și le prăjim pe gril. Pe fâșiile de dovlecel se pune crema de brânză, salamul și se rulează, după care le așezăm pe feliile de roșii.
Salată de dovlecei cu cartofi și maioneză de cartofi și usturoi
Ingrediente:
- un dovlecel
- 3 cartofi fierți
- 2 lingurițe de muștar
- 100 ml ulei
- 3 căței de usturoi
- sare
- piper
- mărar
- pătrunjel
Mod de preparare:
Dovlecelul va trebui să fie opărit pentru această rețetă, după care îl zdrobim cu o furculiță și îl punem la scurs. Cartofii trebuie și aceștia fierți, după care îi dăm pe răzătoare și îi amestecăm cu dovlecelul scurs. Maioneza de cartofi o vom realiza dintr-un cartof pe care îl amestecăm cu 2 lingurițe de muștar, ce se adaugă peste amestecul de cartofi și dovlecei.
Se amestecă și se potrivește de sare și de piper și se adaugă usturoiul, după care putem să mâncăm alături de roșii și alte legume.
Supa crema de dovlecei
Ingrediente:
- 1 dovlecel
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 3 cepe mici
- 1 cartof mic
- sare
- piper
- ulei (sau unt)
- apa
Mod de preparare:
Într-o oală se adaugă un litru de apă, în care adăugăm dovlecelul tăiat în bucăți mari, morcovul tăiat în două, ardeiul gras, ceapa, cartoful tăiat în patru. Se adaugă un praf de sare și o linguriță de ulei, după care se lasă la fiert maxim 20 de minute. Puteți să păstrați zeama sau să o folosiți atunci când vă pasați fructele, astfel încât supa cremă să iasă delicios.
Citește și: De ce este bine să consumăm sfeclă roșie? Iată ce beneficii are pentru organismul nostru
Surse: libertatea.ro, pofta-buna.com